Richard Hoop overhandigt de proteststemmen aan commissievoorzitter Ellen Alofs. Links kijkt wethouder Maarten Prinssen toe. Op het scherm het plan Sesterpark met twee 'kleine witte vlekken' die volgens de actiegroep alleen volgebouwd mogen worden.
Volledig scherm
Richard Hoop overhandigt de proteststemmen aan commissievoorzitter Ellen Alofs. Links kijkt wethouder Maarten Prinssen toe. Op het scherm het plan Sesterpark met twee 'kleine witte vlekken' die volgens de actiegroep alleen volgebouwd mogen worden. © Hans van Alebeek

Uden-Zuid doet beroep op politiek voor kleiner bouwplan Sesterpark

UDEN - Met de overhandiging van 1100 proteststemmen en een gloedvol betoog voor een kleiner bouwplan op het Sesterpark probeert Uden-Zuid de politiek op andere gedachten te brengen. 

Na maanden wachten kon de actiegroep Behoud Sesterpark donderdagavond eindelijk het pak proteststemmen overhandigen aan de Udense politiek. De boodschap is bekend: het park bij de entree van Uden-Zuid moet groen blijven en mag niet volgebouwd worden met zo'n 60 huizen en 100 parkeerplaatsen.  

Piketpaaltjes 

Woordvoerder Richard Hoop schetste in een gloedvol betoog de geschiedenis van het park. Tot 2013 ging dat in goed overleg met de gemeente, vorig jaar kwam de kink in de kabel toen bleek dat Uden links en rechts van de huidige Plus-supermarkt huizen wil gaan bouwen. Een enquête in de wijk wees uit dat 97 procent daar fel op tegen is maar de huidige coalitie houdt, in navolging van het vorige politiek verbond, vast aan het bouwplan. 

,,Door dit in het coalitieakkoord op te nemen heeft de gemeente de piketpaaltjes wel erg hard in de grond geslagen", vond Hoop. Hij maakte duidelijk dat zijn actiegroep woningbouw op die plek niet per se afwijst als het maar minder groen kost en op een kleiner stuk grond is. 

De door de gemeente aangelegde kruidentuin, het trapveldje en wandelpaden zouden moeten blijven en binnen de resterende open ruimte zou dan gebouwd kunnen worden. ,,Misschien wel appartementen, als het maar past binnen het park", zei hij. 

Hoeveel wel?

De politiek probeerde hem vervolgens te ontlokken hoeveel huizen de actiegroep wel toelaatbaar vindt, maar daar liet Hoop zich niet over uit. Wethouder Maarten Prinssen maakte vervolgens duidelijk dat de gemeente bezig is met het ontwikkelen van een nieuw plan. Hij heeft ook al met de actiegroep gesproken. 

Dit najaar komt het uiteindelijke plan in de gemeenteraad. Richard Hoop vond dat een gemiste kans: ,,Waarom zitten we niet samen aan tafel", vroeg hij aan de wethouder. ,,Dit is toch weer een eenzijdige actie van de gemeente." Wethouder Prinssen: ,,Nee hoor, jullie wensen zijn meegenomen. En ik heb toegezegd dat we hierin samen met de omgeving zullen optrekken."  

Aansluitend overhandigde Hoop een doos met 1100 enquêteformulieren, een groen boeketje en een voetbal aan commissievoorzitter Ellen Alofs. 

De discussie over het Sesterpark werd door een kleine groep mensen van Uden-Zuid op de publieke tribune nauwlettend gevolgd.
Volledig scherm
De discussie over het Sesterpark werd door een kleine groep mensen van Uden-Zuid op de publieke tribune nauwlettend gevolgd. © Hans van Alebeek
  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.