Volledig scherm
Tinie Kardol © FR076 Van Assendelft Fotografie

UdenPlus: 'Uden maakt met formatie nieuwe coalitie een valse start'

UDEN - UdenPlus hekelt de vorming van een nieuwe coalitie. ,,Deze kenmerkt zich door beslotenheid. Er heeft ook geen gezamenlijke  duidingsbijeenkomst plaatsgevonden'', schrijft Tinie Kardol in een open brief aan informateurs en politieke partijen.

De fractievoorzitter van UdenPlus noemt de aanpak van de informateurs conservatief en ondemocratisch. Hun werkwijze staat haaks op de transparantie die Uden zo nastreeft. 

Kardol stelt dat de informateurs op grond van een zeer globale oriëntatie de keuze hebben gemaakt voor partijen die de coalitie zouden kunnen gaan vormen.  ,,Van een dialoog is geen sprake. Zonder ruggespraak met de raad hebben zij de rol van informateur over laten gaan in de rol van formateur.''

Helderheid

Een duidingsbijeenkomst na de verkiezingen, net als in Bernheze en Landerd, was een betere start geweest. Dan hadden alle partijen zich kunnen uitspreken over de gewenste richting, voorkeuren en kandidaat-informateur. ,,Dat schept helderheid.''

Kardol betreurt het dat er na het oriënterend gesprek geen directe communicatie meer was met de partijen die buiten de boot zijn gevallen. ,,Zij zijn niet geïnformeerd over motieven die ten grondslag liggen aan de keuze.'' Kardol concludeert dat al met al een valse start is gemaakt. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement