Volledig scherm
Heeft de sloop gezorgd voor de scheur in de vloer? 700 leerlingen moesten de school verlaten door de vondst. © Google Maps/Maarten van den Hurk

Udens College nog dicht na scheur in vloer aula; 700 leerlingen thuis

UDEN - Geen enkel risico wilde de leiding van het Udens College nemen gistermiddag. De zogeheten Rode School aan de straat Schependonk werd direct ontruimd toen in de verdiepingsvloer een flinke scheur zichtbaar werd. Dat was rond half vier. Er waren toen nog enkele honderden leerlingen en docenten in het grote onderwijsgebouw, waarvan momenteel de westelijke vleugel gesloopt wordt.

Dinsdag blijft het gehele pand gesloten voor een bouwkundige inspectie. Dit treft 700 leerlingen van de onderbouw van havo en vwo. Zij kregen gisteren per email het bericht dat ze vandaag vrij zijn. 'Uit veiligheidsoverwegingen willen we eerst de constructeur onderzoek laten doen naar de oorzaak', meldt de schoolleiding. In de mail staat dat er in het pand onverwachts enkele tegels losgeraakt zijn.

De scheurvorming trad op tijdens sloopwerk. Het Udens College startte half januari een ingrijpende vernieuwing van zijn havo/vwo-locatie. Om plaats te maken voor nieuwbouw ging een deel van het oudste pand hier plat. Dit betreft een bakstenen complex, in 1979 gezet voor het toenmalige Kruisheren Kollege en in de volksmond bekend als 'rooie' of Rode School. Uiteindelijk zal het in zijn geheel wijken. Maar voorlopig zouden de lessen er nog doorgaan.

Gisteren ontdekten leerlingen echter een scheur in de vloer van de centrale aula. Ook in 'cluster 6', de oostelijke vleugel die het verst van de sloop verwijderd ligt, zijn scheurtjes gezien. ,,Om de veiligheid van iedereen te waarborgen, is de school meteen ontruimd", zegt directeur Ad van Kemenade. Nader onderzoek vandaag moet uitwijzen hoe ernstig de situatie is. Dan wordt mogelijk al duidelijk of de school weer in gebruik kan worden genomen. Als dat niet zo is, ontstaat voor het Udens College een acuut huisvestingsprobleem. 

Volledig scherm
Sloopwerkzaamheden aan Udens College Schepenhoek. © Van Assendelft
Volledig scherm
Het gesloopte deel van Udens College Schepenhoek i.v.m. onveilige situatie in aula. © Van Assendelft
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement