Volledig scherm
Ziekenhuis Bernhoven in Uden. © Van Assendelft

Udens ziekenhuis juicht bij dalende omzet

UDEN - Het Udense ziekenhuis Bernhoven zet sinds 2015 de zorg op zijn kop. Waar andere ziekenhuizen inzetten op groei om te overleven, zet Bernhoven in op kwaliteit wat krimp tot gevolg kan hebben. Zo is het aantal opnames via de spoedeisende hulp vanaf 2014 met tien procent gedaald. De omzet van het ziekenhuis is in diezelfde periode elf procent omlaag gegaan.

Directeur Peter Bennemeer van Bernhoven klopte een aantal jaren geleden bij de zorgverzekeraars aan omdat hij af wilde van de productiegerichte ziekenhuiszorg. Specialisten worden volgens hem teveel betaald per verrichting, dat kan leiden tot een te snelle beslissing om te opereren. ,,Laten we zeggen dat de dokters de hamers waren en die zagen heel veel spijkers”, beaamt CZ-topman Wim van der Meeren het beeld. Vorig week sloot bestuursvoorzitter Bart Berden van het Elisabeth-TweeSteden in Tilburg zich aan bij die oproep om specialisten ook te betalen als ze niet behandelen.

Nieuwe strategie
​Wat in Ziekenhuis Bernhoven in Uden gebeurt, kan helemaal niet, hoort Van der Meeren vaak. ,,Oh nee, zeg ik dan, wacht maar af.” Zorgverzekeraars CZ en VGZ gingen mee in de nieuwe strategie van Bernhoven en geven het ziekenhuis financieel de mogelijkheid om de veranderingen in de praktijk door te voeren. ,,Zonder toezegging zouden we binnen de kortste keren failliet zijn”, stelt Bennemeer.

De komende weken brengt het Brabantse Dagblad een serie over de grote veranderingen in de ziekenhuiszorg in Uden.

Lees zaterdag 19 november deel 1: Een interview met gynaecoloog Jos Vollebergh.