Huisarts Voorsluys neemt afscheid.
Volledig scherm
Huisarts Voorsluys neemt afscheid. © Van Assendelft

Udense huisarts stopt na 28 jaar: 'Het is voor mij geen vak, maar een manier van leven'

UDEN - Huisarts Jaap Voorsluys (61) uit Uden stopt na 28 jaar. Met 'sterke gevoelens van weemoed', maar ook een beetje 'verandermoe'. Het werk kost hem meer moeite, omdat 'hij het niet meer kan doen zoals hij het altijd heeft gedaan'. Donderdag hield hij een afscheidsreceptie in de Kruisherenkapel in Uden.

Een knotwilg en een stethoscoop, de contouren van de Petruskerk en de molen van Jetten sieren de uitnodiging voor zijn afscheidsreceptie. Het zegt veel over Jaap Voorsluys. Hij hangt zijn stethoscoop aan de wilgen en stopt als huisarts in het wijde gebied rondom de kerk en de molen, oud-Uden. Het afscheid is deze week in de Kruisherenkapel, recht tegenover de oude villa waar hij als nieuwkomer samen met dokter Grimbergen praktijk hield. 

Na drie jaar begon hij voor zichzelf, in het pand waar hij nu nog steeds woont, recht tegenover het vroegere Kruisherencollege. Vanuit de keuken kijkt hij op de Petruskerk, na 28 jaar nog steeds een geliefd uitzicht. Ook al is hij niet van plan om daar alleen nog maar te gaan zitten kijken. ,,Ik ben fit en vitaal. Er komt vast weer iets anders op mijn pad. Ik laat even alles bezinken, zoals in zo'n sneeuwbol die je schudt en de vlokjes langzaam neerdwarrelen. Nog zeven jaar werken zoals de afgelopen jaren? Dat zou ik niet gaan halen."

Persoonlijk contact

Voorsluys kan niet langer door omdat hij 'verandermoe' is: ,,Het gaat maar door. De zorg is anders geregeld, behandelingen zijn veranderd, consulten zijn intensiever. Problematieken zijn complexer, zeker met ouderen die langer zelfstandig wonen. We hebben natuurlijk wel een kwaliteitsslag gemaakt, samen met onze praktijkondersteuners, maar ook dat vraagt veel energie. De samenwerking met het ziekenhuis is uitstekend en de komst van de huisartsenpost maakt het werk voor de huisarts praktischer en gemakkelijker, maar het is de vraag of dat ook beter is. Het is professioneler allemaal, maar ook afstandelijker. Ik heb er jaren geleden al voor gekozen om op woensdagen geen consulten, maar alleen visites te doen. Daar heb je anders bijna geen tijd voor en op die manier hou ik persoonlijk contact met mijn patiënten."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.