Volledig scherm
Roger Niese helpt de leerlingen met het componeren van hun muziekstuk. © Van Assendelft

Udense leerlingen componeren eigen muziekstuk

UDEN - Een groep bovenbouwleerlingen van het Udens College is al de hele week in de weer met de muziek van de Romantiek. Maar hoe motiveer je jongeren van een jaar of zestien voor muziek uit de negentiende eeuw? Will Veraa, muziekdocent aan de school, wist er wel raad mee. Hij schakelde de philharmonie zuidnederland in.

,,Muziek is beleving, dat kun je niet leren uit een boek", vertelt Veraa. Met die gedachte nam hij dan ook contact op met de philharmonie zuidnederland. Die was razend enthousiast en maakte speciaal voor het Udens College (UC) een project op maat.

Dat project ging maandag van start met een mini-concertje van een strijktrio van het orkest in de aula van de school. Alle bovenbouwleerlingen die muziek in hun vakkenpakket nemen deel aan 'Meet The Symphony'. De vierde- en vijfdejaars vwo-leerlingen volgen daarnaast nog een extra workshop. Deze workshop heet 'Componeren in de klas' en wordt gegeven door Roger Niese, basklarinettist bij het symfonieorkest. In drie lessen leert hij de leerlingen om zelf een muziekstuk te componeren én uit te voeren.

Tekst gaat verder onder de video.

Maandag hebben de vwo-leerlingen de eerste stappen gezet richting hun eigen compositie. Gistermiddag, in het tweede deel van de workshop, was de eerste versie het stuk al een heel eind af en werd er driftig gerepeteerd. In verschillende lokalen van de school was muziek te horen. Gitaren, drums, piano's en blaasinstrumenten. De leerlingen bleken van alle markten thuis te zijn.

Volledig scherm
Met name de gitaar is erg in trek bij de leerlingen. Foto: Simon van Boxtel © Simon van Boxtel

Zaterdag geeft de philharmonie zuidnederland een concert in het Muziekgebouw in Eindhoven. Voor aanvang van het concert mogen de leerlingen hun muzikale eindresultaat laten horen in de foyer van het gebouw. Zo'n speciale aangelegenheid vraagt ook om speciaal vervoer zou je zeggen, maar niets blijkt minder waar. ,,Touringcar? Nee hoor, we gaan gewoon met lijn 305 naar Eindhoven", zegt Veraa lachend.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.