Volledig scherm
Ximena met haar hond. © RTL Late Night

Udense ouders doen emotionele oproep na dood dochter Ximena (19): verbied levenseindemiddel

UDEN - De Udense Ximena (19) pleegde drie weken geleden zelfmoord. Ze gebruikte een poeder dat wordt 'gepromoot' door de Coöperatie Laatste Wil. Tot groot verdriet en woede van haar ouders, die dinsdagavond bij RTL Late Night hun emotionele verhaal deden. Ze willen dat het middel wordt verboden.

Levenseindeterroristen, noemt vader Randy Knol de coöperatie. De coöperatie geeft informatie over een kleur-, geur-, en smaakloos poeder, waarmee iemand zelfmoord kan plegen. Randy: ,,Ze zoeken niet uit of iemand nog te behandelen is. Stellen zich heel radicaal op. Dit is iets dat gestopt moet worden.''

Volledig scherm
Het bewuste poeder werd vertoond in tv-programma Nieuwsuur. © RTL Late Night

Het ging niet goed met Ximena. In het verleden is ze misbruikt, waarna ze een persoonlijkheidsstoornis heeft ontwikkeld. De laatste tijd kreeg ze te horen dat ze een pijnlijke aandoening had en dat haar verzoek voor een hulphond was afgewezen. Door de stapeling van problemen zag ze geen uitweg meer, zegt haar moeder Caroline aan tafel bij Humberto Tan.

Zonder dat haar ouders het wisten, kocht de 19-jarige Udens een middel op internet. Ze slikte het in en appte haar psycholoog: 'Ik heb een middel ingenomen dat pijnloos is. Zie het niet meer zitten. Sorry dat je me niet hebt kunnen helpen.' Zulke woorden stonden ook in acht afscheidsbrieven die later werden gevonden.

Politie aan de deur

De bezorgde psycholoog schakelt de politie in, die de volgende ochtend voor de dichte deur van Ximena staat. Ze woont op zichzelf, niemand doet open. Agenten bellen haar vader, die toestemming geeft om in te breken. Binnen vinden zij het lichaam van Ximena. Ze ligt dood op bed. In de kamer vinden ze ook het gebruikte middeltje.

Haar ouders wisten niet van haar doodswens. Dat iemand van 19 op eigen houtje op internet zo'n middeltje kan kopen maakt hen boos. Zeker omdat de coöperatie die het middel aan haar leden aanprijst niet onderzoekt of iemand wel echt een einde aan het leven wil maken. Dat erkent de coöperatie ook in een reactie aan RTL: 'Wij hebben er niets mee te maken en komen op voor het belang van onze 22.000 leden, die zelf de regie willen houden over hun leven.'

Quote

Gebruik je verstand. Doe het niet. Je hebt mensen om je heen die heel veel van je houden

Randy Knol
Volledig scherm
De ouders van Ximena uit Uden. © RTL Late Night

Duizenden leden

Volledig scherm
Humbert Tan draagt een vlinder, net als de ouders van Ximena © RTL Late Night

Een paar maanden geleden besteedde het tv-programma Nieuwsuur aandacht aan de coöperatie Laatste Wil en het middel. Sindsdien zijn er duizenden leden bijgekomen. Ze zeggen allemaal een doodswens te hebben. Na een halfjaar lidmaatschap kunnen ze het middel via de organisatie kopen. 

Knol: ,,
We praten hier over serieus gevaarlijk middel. Dat moet verboden worden. Het zou in je glas kunnen zitten, zonder dat je het door hebt'', zegt hij tegen Tan. Het gevaar bestaat volgens hem dat mensen het middel misbruiken. Ximena kwam eraan door de verkopers - die de laatste tijd wel alerter zijn - om de tuin te leiden: ze zei dat ze het middel wilde gebruiken voor een schoolproject. 

Ximena's ouders doen een oproep aan de politiek en de verkopers van het middel: maak de verkoop aan particulieren onmogelijk. Om hun woorden kracht bij te zetten dragen ze een gekleurde vlinder op hun kleding. Presentator Tan draagt hem ook, net als Tweede Kamerlid Kuzu, die ook aan tafel zat. Hij belooft zich in Den Haag in te zetten voor het stel. 

'Doe het niet'

Ook heeft vader Randy een oproep aan mensen die overwegen het te gebruiken: ,,Gebruik je verstand. Doe het niet. Je hebt mensen om je heen die heel veel van je houden. Het leed dat wij hebben met het verlies van onze dochter is zo immens. De dood is nooit de beste oplossing. Er is hulp, bel 113. Er zijn veel behandelingen die je kunnen helpen.'' 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.