Volledig scherm
De Sint-Petruskerk in Uden.

Udense parochie wil haar kerken bewaren voor de toekomst

UDEN - De Udense Sint-Petrusparochie wil al haar kerken voor toekomstige generaties bewaren. Het gaat om de gebouwen in de kernen Uden, Venhorst, Zeeland, Boekel, Volkel, Odiliapeel en Volkel.

Het aantal priesters loopt terug, kerkbezoek vermindert, inkomsten dalen, er zijn steeds minder vrijwilligers. De kerken krijgen het steeds moeilijker, hoewel het in Uden nog steeds lukt in alle kernen alle weekenden Heilige missen te houden.

Kerkenvisie
De parochie wil zich goed op haar onzekere toekomst voorbereiden. Dat gebeurt door het maken van een ‘kerkenvisie’. Het project in de regio van Uden duurt twee jaar. Klankbordgroepen in alle zes kernen gaan samen met inwoners, ook niet parochianen, kijken hoe de kerken behouden kunnen worden.

Parochiewoordvoerder Jan Lucius: „Uitgangspunt is dat we zo lang mogelijk de kerken open willen houden voor eucharistievieringen. Dat kan bijvoorbeeld door uiteindelijk niet meer de hele ruimte te benutten maar door alleen van de kapel in een kerk gebruik te maken.” Mocht het onverantwoord worden nog langer vieringen te houden, dan moeten er andere invullingen voor de kerken worden bedacht.

Oss, Uden e.o.