Volledig scherm
De Udense gemeenteraad vergadert over de begroting. © Tom Vos

Udense raad stemt in met begroting, na zes uur vergaderen

UDEN - De gemeenteraad van Uden heeft donderdagavond de Udense begroting voor het komende jaar ongewijzigd aangenomen, na zes uur vergaderen. De meeste moties -  ingediend door de oppositie - haalden de eindstreep niet. Wijzingsvoorstellen (amendementen) waren er niet.

De motie die het wel haalde is erop gericht te voorkomen dat de geplande nieuwe sporthal van het Udens College te sober wordt uitgevoerd, zonder fatsoenlijke  publieksruimte. 

In de vergadering toonden alleen oppositiepartijen SP en CDA zich zeer kritisch over de door het college van B en W aangeboden begroting. ,,Wij zijn tegen deze begroting, al is er geen sprake van pijnlijke bezuinigingen", sprak SP-leider Spencer Zeegers. ,,Maar wij zijn kritisch over datgene wat juist niet in de begroting staat. Betaalbare woningbouw hoort absolute prioriteit te hebben. Als we echt jongeren in Uden willen houden dan is dat essentieel. Er zijn gemeenten die zelf huizen bouwen, waarom doen wij dat niet? " 

Ook CDA-fractievoorzitter Franko van Lankvelt toonde zich erg kritisch. ,,Wij missen passie en ambitie bij het college. Durf je nek uit te steken, toon lef. De light rail? Ga ervoor!" Waarop Ramona Sour (Jong Uden) reageerde: ,,Waarom toont ú dan geen lef? Waarom komt u niet met goede wijzigingsvoorstellen? Of zegt u: die begroting is zo slecht nog niet?"

Gewoon Uden pleitte voor meer actieve acquisitie om meer bedrijven naar Uden te halen. ,,We moeten wat doen aan het vergroten van de werkgelegenheid." Het gaat juist heel goed met het vestigen van nieuwe bedrijven op de Udense bedrijventerreinen, riposteerde wethouder Gijs van Heeswijk.

Jan Hens (VVD/Leefbaar Uden) stond stil bij het feit dat het de laatste begroting is van wethouder René Peerenboom. Die heeft zijn vertrek aangekondigd, na twaalf jaar wethouderschap. Hij roemde de inzet en kunde van de wethouder. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement