Volledig scherm
De politieactie in Maarheeze, waarbij verdachten werden aangehouden die een helikopter wilden kapen en een gedetineerde uit de gevangenis van Roermond wilden bevrijden. © Bert Jansen

Uit de gevangenis ontsnappen met een helikopter: het kan wél, bewezen deze criminelen uit Uden

GRAVE - Ontsnappen met een helikopter uit een gevangenis in Nederland? Het kan wel, bewijzen verschillende geslaagde pogingen in het verleden. Met een ontsnapping begin 1993 uit het Huis van Bewaring in Grave als meest spectaculaire voorbeeld.

Bijna 25 jaar geleden, op donderdag 21 januari, stapt de 28-jarige gedetineerde Robert van N. in een helikopter, die 's middags om 15.00 uur is geland op de luchtplaats van de gevangenis. In de helikopter zit een man die met een pistool de piloot onder schot houdt. Ook richt hij het vuurwapen op de bewaarders, die de helikopter hebben omsingeld na de landing. Daarna stijgt de helikopter weer op. De hele bevrijdingsactie duurt nog geen halve minuut.

Of deze geslaagde poging het voorbeeld is geweest voor de mannen die gisteren vermoedelijk de beruchte Amsterdamse crimineel Benaouf A. wilden bevrijden uit de gevangenis in Roermond, is niet bekend. Wel duidelijk is dat zij in Limburg een helikopter wilden kapen om de voor een liquidatie veroordeelde A. te helpen ontsnappen. Hij zat in Roermond een celstraf van 12 jaar uit.

Oplichter

Quote

Voortdu­rend hield hij een vuurwapen in mijn zij gedrukt.

helikopterpiloot onstnapping Grave

Robert van N., een oplichter uit Uden, zat een veel minder lange straf uit. Hij kreeg in december 1992 anderhalf jaar cel voor onder meer mensenroof, verduistering en oplichting. De Brabander zat amper een maand in de cel, toen hij daar spectaculair uit ontsnapte. Dit nadat Klaas van L., de eveneens uit Uden afkomstige zwager van Van N., een helikopter had gekaapt.

Piloot daarvan was een destijds 61-jarige inwoner van Beuningen. Hij werd door Van L. gedwongen vanuit standplaats Nijmegen naar Grave te vliegen. ,,Voortdurend hield hij een vuurwapen in mijn zij gedrukt’’, zei de piloot in 1993 in een interview in het AD, kort na de geruchtmakende ontsnapping. Van L. had zich eerder die week als leerling-vlieger aangemeld bij de Beuningenaar, die een helikopterbedrijf bestierde.

Helikopterkaping

Dat pakten de handlangers van Amsterdammer A. deze week anders aan: om een helikopter te kapen reserveerden zij een vlucht bij een bedrijf in Limburg. Dat zette een helikopter klaar, vlak over de grens bij Roermond. Daar stond echter ook een arrestatieteam te wachten; de politie had namelijk al eerder verschillende bedrijven gewaarschuwd dat er een helikopterkaping aan zat te komen.

Die kon door het recherchewerk en de daaropvolgende politieacties gisteren verijdeld worden. Daarbij viel wel een dode: een verdachte die in Roosteren te voet was gevlucht, werd neergeschoten door de politie. Hij overleed ter plekke. Drie andere verdachten, vermoedelijk afkomstig uit de Amsterdamse onderwereld, konden worden aangehouden na een achtervolging. Volgens de politie hadden zij onder meer 'onderdelen van een automatisch vuurwapen' bij zich.

Opgepakt

Ook de mannen die in 1993 bij de geslaagde bevrijdingsactie in Grave betrokken waren, werden opgepakt, zij het later. Zo werd helikopterkaper Van L. op zondag 7 februari dat jaar gearresteerd bij de Duits-Oostenrijkse grens. Hij werd later veroordeeld tot twee jaar cel.

Het duurde iets langer voor de ontsnapte oplichter Van N. kon worden aangehouden. Hij maakte begin juli 1993 in Moskou een blunder van formaat: hij liep daar de Nederlandse ambassade binnen om een nieuw paspoort aan te vragen. Vrijwel onmiddellijk werd de voortvluchtige Udenaar opgepakt door de politie in Moskou, maar doordat Nederland geen uitleveringsverdrag heeft met Rusland, bleef Van N. vrij man.

Hij bleef daarna nog bijna een jaar op vrije voeten, voordat Van N. in juni 1994 gearresteerd kon worden in een hotel in Hauconcourt, even buiten de Franse stad Metz. In oktober dat jaar werd hij uitgeleverd aan Nederland, waarna hij alsnog het restant van zijn straf moest uitzitten en bovendien extra straf kreeg voor zijn geslaagde ontsnapping.