Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Vader van slachtoffer 'oorprikker' Uden vervolgd voor stalking en smaad

DEN BOSCH/UDEN - Justitie eiste donderdag in de meervoudige kamer van de rechtbank in Den Bosch een volledig voorwaardelijke celstraf van 2 maanden tegen de vader van de Udense Ruben Wijnen voor stalking en smaad. De 51-jarige man joeg in 2011 op een plaatsgenoot die zijn zoon in een horecazaak aan de Markt in Uden met een glas tegen de zijkant van diens hoofd had geslagen. De jongen raakte ernstig gewond en liep blijvend letsel op.

Degene die Ruben Wijnen verwondde, werd bekend als 'oorprikker'. Hij werd in 2012 in hoger beroep veroordeeld tot 10 maanden cel, waarvan 5 voorwaardelijk, maar hij sloeg op de vlucht. Vorig jaar werd de Udenaar door tv-maker John van den Heuvel in Tilburg opgespoord.

De vader van het slachtoffer had intussen een civiele procedure tegen hem aangespannen om de medische kosten vergoed te krijgen. De rechter gaf groen licht voor een conservatoir beslag tot een bedrag van 50.000 euro. "Dat is de reden dat mijn cliënt zijn werkgever en familie enkele malen benaderde. Het was in het kader van een rechtmatig onderzoek naar verhaalsmogelijkheden", sprak advocaat Arthur van den Biezen.

De officier van justitie kwalificeert de acties van de 51-jarige Udenaar als stalking en smaad. Ze eiste een volledig voorwaardelijke straf van twee maanden. Haar mildheid vloeit voort uit het feit dat de zaak vijf jaar geleden speelde en dat ze begrip had voor de emotionele betrokkenheid die de vader dreef. De uitspraak wordt gedaan over 14 dagen.