Volledig scherm
Een Nederlandse F-16 boven vliegbasis Volkel. © ANP

Veghel toch in auditcommissie voor klachten over vliegbasis Volkel

SCHAIJK/VOLKEL - Veghel is toch vertegenwoordigd in de zogeheten auditcommissie die de geluidshinder rondom de vliegbasis Volkel in de gaten gaat houden. 

Dat werd woensdagavond bekend in de vergadering van het COVM in Schaijk waarin Luchtmacht, bestuurders en burgers het reilen en zeilen van de vliegbasis bespreken. 

Klachten 

COVM-lid Marius Wijdeven uit Volkel had zich vooraf verbaasd over het ontbreken van een Veghelse vertegenwoordiger omdat juist uit die gemeente de meeste klachten komen over herrie van de vliegbasis. Op het laatste moment heeft zich toch nog iemand gemeld. Zo'n beetje alle dorpen en plaatsen rondom de vliegbasis zijn nu vertegenwoordigd: Uden, Volkel, Odiliapeel, Boekel, Mill en Veghel. 

De auditcommissie gaat vanaf volgend jaar kijken naar de klachten over de vliegbasis en met de Luchtmacht overleggen of daar iets aan gedaan kan worden. Dat gebeurt op basis van een nieuw geluidsmeetnet dat naar verwachting begin volgend jaar wordt aangelegd. 

Heel veel geluid 

In de COVM-vergadering wilde Wijdeven nog weten waarom in november vorig jaar extra F-16's boven Volkel gevlogen hadden tijdens het avondvliegen. ,,Was dat eenmalig of gaan we dat vaker meemaken", vroeg hij, wijzend op de hoge piek aan klachten in die maand. Volgens commandant Rob van den Heuvel van de vliegbasis Volkel kwamen de F-16's hier oefenen omdat ze in Leeuwarden aan de grenzen van de opgelegde geluidszonering zaten.  

Van den Heuvel zei verder zich enorm te verheugen op juni volgend jaar 'als we heel veel geluid gaan maken' tijdens de Open Luchtmachtdagen op Volkel. Op 14 en 15 juni worden zo'n 250.000 mensen verwacht. De kans is volgens de commandant 'zeer groot' dat dan ook de F-35 - opvolger van de huidige F-16 - te zien en te horen zal zijn.