Volledig scherm
De aannemer was dinsdag nog druk bezig met het schoonmaken van het stuk Rode School dat al gesloopt is. Op de achtergrond, links van het blauwe plastic, het gebouw met daarin de aula waar een grote scheur in is ontstaan. Onderzoek moet dinsdag duidelijk maken of de school weer open kan. © Hans van Alebeek

'Veiligheid leerlingen UC moet voor honderd procent gegarandeerd zijn'

UDEN - Leerlingen en docenten mogen pas weer in de Rode School als hun veiligheid voor honderd procent gegarandeerd kan worden. Dat zegt directeur-bestuurder Ad van Kemenade van het Udens College. 

Maandag werden alle 700 leerlingen naar huis gestuurd omdat er in de aula een grote scheur was ontstaan. Vermoedelijk vanwege de sloop van een deel van de rest van het schoolgebouw.  

De 700 leerlingen van de onderbouw havo/vwo hebben vandaag vrij. ,,Experts zijn nu bezig met het onderzoek van het gebouw", meldt directeur Van Kemenade. Die bevindingen worden zo snel mogelijk gedeeld met andere bouwkundige specialisten. 

Crisisoverleg 

Van Kemenade hoopt in de loop van de dag helder te krijgen of de Rode School morgen weer open kan. De hele dag door is er crisisoverleg over de ontstane situatie. Ook de gemeente Uden is gisteren direct bij het overleg betrokken.  

Ad van Kemenade kan en wil nog niets zeggen over mogelijke alternatieven voor het UC als de school tot nader order gesloten moet worden. ,,Daar ga ik voorlopig nog niet van uit", aldus Van Kemenade. ,,Maar dat kan door de feiten natuurlijk heel snel ingehaald worden." De Udense school hoopt in de loop van de middag de ouders en leerlingen te kunnen melden wat er gaat gebeuren. 

Zijn ouders erg geschrokken door de bouwscheur op het Udens College? ,,Ja, het is toch erg gevaarlijk, voor hetzelfde geld was een gedeelte ingestort", aldus een moeder van een eerstejaarsleerling die nu thuis zit 'te chillen'. ,,Ik kan me niet voorstellen dat morgen iedereen op school zit. Maar waar laat je al die leerlingen? Eerder vakantie?"

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement