Volledig scherm
De gedenksteen voor een gesneuvelde Duitse oorlogsvlieger in Schaijk die vorig jaar 4 mei niet onthuld mocht worden. Dat gebeurde uiteindelijk in februari van dit jaar. © Kees Backx/BD

Verzoening na oorlog lijkt nog moeilijk

SCHAIJK/GEFFEN - Verzoening na de Tweede Wereldoorlog blijkt nog heel moeilijk, alle goede bedoelingen van plaatselijke groeperingen ten spijt. Dat bleek deze week weer overduidelijk in Geffen. Oud-burgemeester Roel Augustijn van Maasdonk, burgemeester Marnix Bakermans van Landerd en Adriaan Sanders van de Heemkundekring Uden namen deze week in Tilburg deel aan een forumdiscussie onder de titel: 'Herdenken een hele opgave'.

Met name Federatief Joods Nederland, onder leiding van voorzitter Herman Loonstein gooit herhaaldelijk roet in het eten: in 2012 in Geffen waar namen van Duitse oorlogsslachtoffers op een monument zouden komen, in Landerd waar op 4 mei vorig jaar een herdenkingssteen zou worden onthuld voor een gevallen Duitse oorlogsvlieger. In Uden werd vorig jaar bij de herdenking van Operatie Market Garden een reconstructie van de bevrijding van Uden afgeblazen nadat de politie het gebruik van Duitse legeruniformen en nazi-tekens verbood. Deze week maakte Loonstein weer bezwaar toen bleek dat op het monument in Geffen ook de naam stond van een jonge gesneuvelde Geffenaar die aan de Duitse kant meevocht.

In het Brabants Dagblad van zaterdag 11 april het uitgebreide verhaal.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.