Volledig scherm
Vanaf zo’n honderd meter slaat een groepje belangstellenden de wisenten gade © Philip van den Brand

VIDEO: Wisent blijft rustig onder grote belangstelling

UDEN - Na een geslaagde proef werd zaterdag in natuurgebied de Maashorst, in het afgeschermde wisentengebied een open dag voor het publiek gehouden. De grote grazers lieten de belangstelling rustig over zich heenkomen.

,,Wat doen we als ze op ons afkomen?’’, vraagt een man. ,,Niets”, antwoordt Arjen Boerman van Free Nature kuddebeheer: ,,Want ze komen niet.” En zo is de eerste vraag meteen beantwoord als een groepje van acht belangstellenden, gewapend met fotocamera’s en verrekijker, samen met twee Maashorstgangers het wisentengebied betreedt. In een poel staart, op zo’n 100 meter afstand, een tiental wisenten rustig voor zich uit. Ze lijken niet onder de indruk van de extra belangstelling.

Respect

,,We willen kijken hoe de kudde op de groep mensen reageert en te weten komen wat het publiek hier van vindt”, legt programmaleider Anke Dielissen van ARK Natuurontwikkeling de reden van de open dag uit. Volgens Boerman kan er met de wisenten niet veel fout gaan. ,, Als je ze maar de ruimte geeft. Behandel ze met respect en gebruik je gezonde verstand.” Natuurliefhebster Liesbeth Verkaar (64) uit Uden is onder de indruk: ,,Het zijn schitterende beesten. Prachtig dat ze hier kunnen grazen.”

Het is de bedoeling dat binnen een paar jaar het hele gebied vrij toegankelijk is voor het publiek.

Zondag 9 juli is er tussen 11.00 en 13.30 uur weer een open dag in het wisentwengebied. Belangstellenden kunnen zich melden bij het voetgangerspoortje langs het raster langs de Zevenhuizerweg. Het andere poortje bevindt zich in het raster langs de Udensedreef, ter hoogte van de uitkijkheuvel.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.