Volledig scherm
Burgemeester Hellegers aan het werk in d'n Hof van de Toekomst in Uden. Foto: Paula van Hout © P Vhout

Vijfjarig bestaan permacultuurtuin D'n Hof van de Toekomst in Uden

UDEN - Burgemeester Henk Hellegers van Uden stak zaterdagmorgen zijn handen uit de mouwen in D'n Hof van de Toekomst. Daar, op die voormalige gemeentewerf aan de Hoevenseweg, plantte hij zijn tweede boom.

Vijf jaar geleden deed hij hetzelfde bij de opening van de tuin, alleen bij deze lustrumviering is het niet weer een 'Ujese Zwarte kersenboom' maar een kweepeer.

Groente, kruiden en fruit telen midden in Uden op een duurzame manier. Udenaar de toekomst, een project van de gemeente om de burgers meer te betrekken bij ontwikkelingen, leidde tot dit initiatief. Alternatieve landbouw in de vorm van permacultuur, dat was de bedoeling van de initiatiefnemers. Dat betekent dat de bodem niet verstoord mag worden door spitten of ploegen en er wordt gewerkt zonder kunstmest en vergif. D'n hof van de Toekomst werd geen volkstuinencomplex waar ieder z'n eigen perceeltje bewerkt. De bedoeling is dat iedereen samenwerkt en de oogst en kennis worden verdeeld. Respect voor de omgeving, voor de natuur en voor elkaar; dat staat centraal.

Woestenij

De gemeente Uden bood de initiatiefgroep vijf jaar geleden het perceel aan met eigen gebouw en werkplaats. Burgemeester Hellegers: "Toen was het hier min of meer een woestenij. Ik moet nog zien wat dat wordt, dacht ik toen. Maar nu is het een prachtige hof met veel bloeiende fruitbomen en vruchtbare grond die benut kan worden, nu en in de toekomst. Wie weet is het de burgemeester van de 'gemeente Maashorst' die bij het tienjarig bestaan weer een boom plant."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement