Volledig scherm
Een F16 op de startbaan in Volkel © Kees Backx

Volkel neemt bewaking luchtruim weer over

VOLKEL - De vliegbasis Volkel is van vrijdag 15 juli tot vrijdag 9 september weer verantwoordelijk voor de bewaking van het Nederlandse luchtruim. In die tijd staan enkele volledig bewapende F-16's paraat.

Zij kunnen zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag, opstijgen om eventuele indringers uit het luchtruim te verdrijven. De zogeheten Quick Reaction Alert (QRA) wordt afwisselend vervuld door de vliegbases Volkel en Leeuwarden. In de meeste gevallen moeten de F-16's uitrukken voor verkeersvliegtuigen waarmee geen radiocontact mogelijk is. De twee parate F16's worden aangestuurd vanuit het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen.

Radioprobleem
De laatste inzet van de QRA vanaf vliegbasis Volkel was op 6 juni 2016. Toen zijn twee Nederlandse F-16’s opgestegen, omdat een vliegtuig van de Deense civiele luchtvaart richting het Nederlands luchtruim vloog zonder dat de piloten zijn identiteit bekend maakten. Dit bleek uiteindelijk veroorzaakt te worden door een radioprobleem van het vliegtuig. De twee Nederlandse F-16’s zijn naast het vliegtuig gaan vliegen en hebben ervoor gezorgd dat het radiocontact tijdig werd hersteld.

Oss, Uden e.o.