Volledig scherm
Riet is al veertig jaar mantelzorger voor haar man Martien. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Volkelse Riek zorgt al 40 jaar voor echtgenoot met MS: Hij heeft er toch ook niet om gevraagd?

VOLKEL – Zo’n twee miljoen mensen in Nederland zorgen voor een ziek familielid, buur of kennis. Riek Arts (71) uit Volkel is een van hen. Ze is al veertig jaar mantelzorger voor haar man Martien (74).

Ze waren negen jaar getrouwd toen Martien de diagnose MS kreeg. Ze hadden toen vier kleine kinderen. De jongste was op dat moment anderhalf.

Zwaar
MS tast de zenuwen aan en daarmee de aansturing van de spieren. „Het ging snel, heel snel. Hij zat na twee jaar al in een rolstoel. Inmiddels kan hij bijna niets meer. Het was zeker in het begin zwaar, met vier kleine kinderen.” Zolang het lukt om hem thuis te houden, doet ze dat. „Hier krijgt hij het familieleven mee. En ik denk dat hij hier beter verzorgd wordt dan in een verpleeghuis. Hij wil het liefste thuis blijven en dat mag ook. Hij heeft er toch ook niet om gevraagd? Voor hem is het ook heel triest."

Dag van de Mantelzorg
Donderdag is het de Dag van de Mantelzorg. Veel gemeenten zetten mantelzorgers in het zonnetje met een lunch, voorstelling, of ander extraatje.

In Oss is donderdagavond in de Lievekamp een feestprogramma voor mantelzorgers, met optreden van Hans en Steven Kazan en hapjes en drankjes. In Zeeland en Schaijk is donderdag van 11.00 uur tot 15.00 een mantelzorgmiddag, met vermaak, hapjes en drankjes. In Uden is er voor mantelzorgers een bijeenkomst bij IBN. Het programma bestaat uit een verrassing en een etentje.

In Bernheze is niet donderdag, maar zaterdag een dag voor mantelzorgers. Deze wordt gehouden in de Pas in Heesch en bestaat uit workshops en een lunch. Voor jonge mantelzorgers is er op 26 november een dag met een workshops (een kickboksworkshop of een fotoshoot) en eten.

In Boekel was eerder dit jaar, op 15 april, een feestavond voor mantelzorgers in gemeenschapshuis De Horst in Venhorst. In Veghel werd maandag al een feestelijke middag voor mantelzorgers verzorgd.

Oss, Uden e.o.