Volledig scherm
Audities voor Udense Musical van Yvonne Verhoef. Achter de tafel Bart Stultiens, zangdocent Liesbeth Schins (rechts) en choreograaf Soazic Mickers.

Voor Udense musical moeten je wel iets in huis hebben

UDEN - Ze doen het allemaal voor de lol, maar toch is auditie doen voor de Udense musical zenuwslopend. Zaterdag waren de laatste auditanten aan de beurt. Het was bibberen geblazen.

Enkele medewerkers van de Udense musical drinken samen koffie en bespreken wat zaken terwijl in een andere ruimte de audities gehouden worden. Het is een gezellige drukte, maar een persoon zit er wat stilletjes bij. Dat is Marieke de Greef die zo auditie gaat doen. 

Een meisje komt net uit het lokaal. ,,Hoe ging het", vraagt iedereen. ,,Niet zo goed ben ik bang." Maar dat hoort Marieke niet meer. Zij staat al voor de 'jury'.

'Doe het nog eens'

Die bestaat uit regisseur en componist Bart Stultiens, zangdocent Liesbeth Schins en choreograaf Soazic Mickers. Marieke begint met een monoloog. Ze heeft een tekst van Annie M.G. Schmidt. ,,Doe het nog eens, maar dan alsof je steeds kwader wordt", vraagt Stultiens. En vervolgens moet Marieke hetzelfde stuk tekst nog zes keer opdreunen, met iedere keer een andere toon. 

,,Oké, nu het lied", roept Stultiens. Ze slaakt een diepe zucht en begint met een wat trillende stem. Als ze klaar is met zingen , merkt ze op dat ze 'kei' zenuwachtig is. ,,Dan ben jij de enige, wij zijn heel ontspannen hoor", glimlacht Stultiens. Na nog wat toonladders samen met Liesbeth Schins achter de piano, zit de auditie erop. Stultiens vraagt haar of ze een jaar lang iedere maandag en donderdag kan repeteren. 

Tevreden

Dat blijkt niet het geval te zijn, waarop het streng klinkt: ,,Dan krijg je in ieder geval geen rol, maar kan je alleen meedoen in het ensemble, dat weet je?" Ja, dat weet Marieke de Greef en ze vindt dat niet erg. Ze is tevreden over haar auditie. ,,Ik hoef niet zo nodig een eigen rol, laat staan een hoofdrol." Ze heeft al eens eerder meegedaan. ,,Bij de laatste voorstelling was iedereen emotioneel. Je valt daarna echt even in een zwart gat. Ik hoop dat ik weer mee mag doen."

Bijna zestig mesen deden auditie de afgelopen twee weekenden. Stultiens heeft er een goed gevoel over. ,,We hebben veel keuze, zelfs in mannen dit keer. Dat is een luxe. Die kom je altijd tekort, waar dat nou aan ligt?" Liesbeth Schins zag veel nieuwe gezichten voorbij komen. ,,Er zit veel talent tussen. Bij bekenden is het heel erg leuk om te zien hoe ze gegroeid zijn."

Op 14 december is de officiële kickoff van de zesde editie van de Udense musical en in januari beginnen de repetities. De premiëre is 7 december 2018.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement