Volledig scherm
Roger Lips © Erik van der Burgt

Voortvluchtige vastgoedhandelaar Roger Lips moet mogelijk Dubai verlaten

UDEN - De Udense vastgoedhandelaar Roger Lips dreigt Dubai te moeten verlaten vanwege het verlopen van zijn Nederlands paspoort.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil het paspoort van Lips niet verlengen omdat hij in Nederland in een cel hoort te zitten. Het paspoort verliep al op 28 oktober. Het visum van Lips is nog geldig tot 9 april.

Curator
Volgens curator Flip Schreurs, die samen met collega Jan Stadig al jarenlang het faillissement van Lips en zijn vele vennootschappen onderzoekt, is het vrij simpel. „Ik ben niet verbaasd over de uitspraak. Lips heeft tot 9 april nog de tijd om aan zijn verplichtingen te voldoen.” Dat houdt volgens Schreurs in dat hij naar Nederland komt en in zogeheten gijzeling genomen wordt zodat hij de verplichte informatie verstrekt.

Lips wordt er van verdacht dat hij eerder miljoenen uit zijn ondernemingen wegsluisde. De schuldeisers in het faillissement worden daar zwaar door benadeeld. ,,Dus willen wij weten waar Lips in Dubai van leeft. Een nogal dure leefomgeving met drie kinderen op de internationale school. En dat voor iemand die failliet is en waarvan zijn vrouw eveneens vanwege faillissementen in de schuldsanering zit.”

Faillissement
Lips vertrok naar Dubai vanwege een faillissementszaak die tegen hem liep. In 2013 werd hij persoonlijk failliet verklaard. Curatoren moesten dit afhandelen, maar zij verweten Lips dat hij dat proces 'frustreerde'. De vastgoedhandelaar heeft nog voor 100 miljoen euro open staan bij verschillende banken. Zijn vastgoedbedrijf is inmiddels ook failliet verklaard.

Belang
Via de rechtbank hoopte Lips af te dwingen dat zijn paspoort verlengd zou worden. De rechter oordeelde dat het belang van de grote groep schuldeisers in de afhandeling van zijn faillissement zwaarder weegt dan zijn persoonlijke risico op het in de cel belanden in Nederland. Als Lips daadwerkelijk terug wordt gestuurd naar Nederland wil het Openbaar Ministerie weer met hem in contact komen, aangezien er nog een zaak tegen hem loopt omtrent faillissementsfraude.

Lees meer over de zakenman op bd.nl/rogerlips.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.