Volledig scherm
Politie en ambulancepersoneel verlenen hulp aan een Udense jongen die werd beschoten terwijl hij aan het voetballen was © Marco van den Broek

Vrijspraak voor Udenaar die met luchtbuks op jongen schoot

UDEN/DEN BOSCH - De 64-jarige Udenaar die in augustus 2016 met een zware luchtbuks een jongen in zijn been schoot, is deze donderdag door de rechtbank vrijgesproken van poging tot doodslag en een dubbele poging tot zware mishandeling. 

De man werd wel veroordeeld tot een geldboete van 310 euro voor het bezit van een verboden mes en twaalf patronen. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden twaalf maanden  onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen de man.  Volgens de officier van justitie heeft de man gericht geschoten op enkele jongens die op het Cruyff Court aan de Kornetstraat aan het voetballen waren. Zelf verklaarde de man bij de rechtszaak dat hij op een kauw had geschoten in een boom vlak bij zijn woning en dat hij niet had gezien dat achter die boom mensen aan een voetbaltoernooitje deelnamen. Hij zou er niet bij stil hebben gestaan dat hij die zondagmiddag mensen op het voetbalterreintje zou kunnen raken. 

Volgens de officier van justitie had het wapen de kracht van een vuurwapen. 

Twee weken geleden werd de man ook verweten dat hij uit racistische motieven zou hebben gehandeld omdat het om allochtone jongens ging die aan het voetballen waren.  De man ontkende dat toen met klem door te stellen dat hij al dertig jaar met collega's van allochtone afkomst werkt. Dat werd toen door zijn baas schriftelijk bevestigd.  De rechtbank vindt het verhaal van de man niet onaannemelijk.  

Oss, Uden e.o.