Volledig scherm
Mariniers in opleiding in Volkel, in 1946-1947. © N Jongsma

WEERZIEN: Marinetermen op Luchtmachtbasis, hoezo?

VOLKEL - 'Sloep naar de wal', 'man overboord', 'stilte in het beneden schip', 'op het dek staan'. Zomaar wat termen die je kon horen op vliegbasis Volkel vanaf november 1946 tot 3 april 1951. Vandaag herinnert nog de naam Mariniersplein van het grote exercitieterrein aan deze periode. En in Uden zelf nog de Mariniersstraat.

Vliegbasis Volkel is in de Tweede wereldoorlog aangelegd door de Duitse bezettingsmacht. Op 11 mei 1940 landde een tweepersoons verkennings- en verbindingsvliegtuig bij Uden. Een Duitse General-Oberst had met zijn staf inmiddels zijn intrek genomen in het Missiehuis tussen Volkel en Uden. Het lag voor de hand dat er meerdere verbindingsvliegtuigen zouden landen in de omgeving van het klooster.

In augustus 1940 werden er drie onverharde startbanen aangelegd, in de vorm van een driehoek. Aanvankelijk was het vliegveld bestemd als uitwijkhaven voor bommenwerpers en verkenningsvliegtuigen die waren gestationeerd op de grotere vliegvelden Eindhoven en Gilze Rijen.

Uitbreiding

In het volgende jaar werden een verkeerstoren en zendgebouw gebouwd. Vervolgens kwamen er legeringsgebouwen, een keuken en eetzaal en allemaal met het uiterlijk van gewone boerderijen, met rode pannendaken. Dit vanwege de camouflage. Ook kwamen er verwarmde en onverwarmde hangars en een schietbaan, waarvoor de boeren die grond in de buurt hadden, bij het schieten verjaagd werden .

Bron: Gestaag gespannen: 50 jaar vliegbasis Volkel. In het boek staat ook nog vermeld dat ter camouflage op de muren van de hangars ramen met gordijnen en bloemen werden geschilderd. Weliswaar met wisselend succes, de eerste bommen van de geallieerden vielen al in oktober 1941.

Na een turbulente periode zijn in september 1944 de laatste Duitse vliegtuigen vertrokken van 'Volkel' en kwamen de vernielingstroepen langs om de zaak echt onklaar te maken. Vervolgens mochten de landingsbanen weer hersteld worden om voor de geallieerden als landingsplaats te dienen.

Militair vliegveld

Na de oorlog had het ministerie van Waterstaat en Wederopbouw samen met dat van Verkeer en Energie besloten dat het vliegveld Volkel gehandhaafd zou blijven voor militaire doeleinden. Een beslissing die door diverse boeren betreurd werd.

Het vliegveld werd in 1946 toegewezen aan de Koninklijke Marine, die er een opleidingskamp voor mariniers in vestigde. Vier maanden basisopleiding in Volkel en dan verder naar Doorn of Texel, waarna vertrek naar 'de Oost' volgde.

In die jaren dat het korps mariniers in Volkel lag werd er zoveel mogelijk gesproken in marinetermen alsof men al woonde en leefde aan boord van een schip. Dus wilde je uitgaan of 'passagieren' in Uden dan moest je melden bij de wachtcommandant en wachten op 'de sloep naar de wal'. De wachtcommandant inspecteerde of je er netjes genoeg bij liep, zo niet dan kon je terug. Een militaire vrachtwagen (sloep) reed je naar het centrum of je kon gewoon lopen. Liep je over het verboden grasveld op het vliegveld, dan riep men: ' man overboord' . En slapen deed je 'benedendeks' want op een schip slaap je nu eenmaal benedendeks. En de keuken was de kombuis.
Dit vertelde een aantal oud-mariniers.

Verder waren er uiteraard ook veel Maleisische woorden te horen. De Mariniersbrigade van de Koninklijke Marine was in die tijd actief in het verre Oosten bij het herstellen van 'orde en gezag' in de politieke chaos.

De namen van de kinderen zijn niet bekend geworden.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement