Volledig scherm
Mannen van de gemeentelijke vrijwillige brandweer in Uden, medio jaren vijftig. © Stichting Uienarchief

WEERZIEN: Overdracht commando brandweer in gemeentehuis Uden

UDEN - Ditmaal een foto die dateert uit 1949 en in Uden is gemaakt. Een paar namen waren al bekend en dat zijn er niet meer geworden. Op de foto staan diverse heren van buitenaf. De foto is waarschijnlijk genomen ter gelegenheid van de overdracht van het commando van Harrie Hoefs, op de foto zittend 4 e van links aan dhr. Andringa, zittend, helemaal rechts.

Dit vertelde dhr. Harrie Jaegers, oud-commandant van de brandweer. Verder achter de tafel zitten een inspecteur van het Brandweerwezen, een districtscommandant en andere heren uit de regio. Een commando-overdracht was een officiële gelegenheid, dus werd er ook een officiële foto genomen.

Bosbranden
John Broekhaus vertelde dat zijn vader Jan 25 jaar bij de vrijwilliger brandweer van Uden is geweest. Hij was als jong ventje daar begonnen, maar staat niet op de foto. Jan woont nu in België en had de foto nog niet gezien. Hij kon zich nog wel herinneren dat er veel bosbranden in de omgeving waren. Ook de grote brand bij het Kruisheren klooster op 13 mei 1954 staat hem nog bij. Op het dak zat toen al een van zijn collega’s met een brandslang, maar die was te kort. Jan is toen met brandslang het dak opgelopen. Hij was niet bang.

Theo Wolters zat rond deze periode ook bij de brandweer als commandant, maar staat ook niet op de foto. Zijn zoon Wim vertelde nog dat bij hem thuis vroeger de algemene sirene hing. Als er een melding kwam op de brandweertelefoon, zat iedereen met spanning te kijken: 'Is er brand?' Dan werd gelijk de sirene aangezet, waardoor de leden van de vrijwillige brandweer op de fiets sprongen richting kazerne, overhemd al half uit om zo snel mogelijk naar de plaats van de brand te gaan. Het adrenalineniveau was bij de mannen erg hoog, men wilde het liefst als eerste ploeg vertrekken.

Sirenetest
Wim vertelde nog dat elke week de sirene getest werd, op zaterdag om 12.00 uur. Uiteraard moesten de kinderen zo ver mogelijk van het kastje met de sireneknop wegblijven, maar na veel gezeur mochten ze een enkele keer op de spannende knop drukken. Nu hebben de brandweerlieden piepers. En deze worden elke dag om 6.00 uur gecontroleerd. Vaak waren de leden van de vrijwilliger brandweer kleine zelfstandigen. Deze konden tenminste overdag weg van hun werk.

Op de foto
Vierde van links zittend: Frans Hoefs, rechts dhr. Andringa
Staand van links naar rechts: 3e Harrie Hoefs, 6e Jos Verbeucken, 7e Jan de Wit, 8e Harrie van Elk, 9e Huub Hoefs, laatste Toon van de Cammen.

Een meneer herkende op de bovenste rij, 2de van links Bart Versteegde, daarnaast Frans van Dijk. Hij vertelde dat de scheidende commandant niet Harrie Hoefs was maar Frans Hoefs.

Kijk op bd.nl/weerzien voor andere afleveringen van Weerzien.

Oss, Uden e.o.