Volledig scherm
De ouders van Ximena uit Uden. © RTL Late Night

Ximena uit Uden kon voor 1,55 euro zelfmoordpoeder kopen, vader reageert op stop verkoop aan particulieren

UDEN - ,,Als ik me inschrijf bij de Kamer van Koophandel en doe alsof ik een bedrijf ben, heb ik het middel zo in huis", zegt Randy Knol, vader van de Udense Ximena die drie weken geleden het zelfmoordpoeder nam. Knol is tevreden met de stap die dertig leveranciers zetten om het zelfmoordpoeder niet meer te verkopen aan particulieren, maar hij denkt dat mensen er nog steeds makkelijk aan kunnen komen. 

Knol noemt het nieuws dat bedrijven het poeder niet meer aan particulieren verkopen 'een grote stap, dat wel'. ,,Er gebeurt nu ten minste iets met de inspanningen van mij en mijn vrouw." Maar het is nog niet voldoende. Volgens hen moet de wetgeving op het poeder een stuk strenger, maar doet de politiek niks. 

'Wetgeving moet strenger'

Volgens Knol moet de wetgeving net zo streng worden als dat voor waterstofperoxide is. De stof kan misbruikt worden om bommen van te maken, als het in de verkeerde handen terecht komt. Bedrijven mogen die stof vanaf een bepaald percentage alleen kopen als ze kunnen aantonen dat ze het procesmatig nodig hebben. ,,Waarom is dat voor dit poeder niet net zo streng?"

Hij denkt dat mensen die het willen, er wel aan komen. ,,De naam van het poeder is bekend, het kost bijna niets en je voordoen als bedrijf is makkelijk." Pas als bedrijven het gebruik van het middel moeten aantonen met een vrijstelling, gelooft de vader van Ximena pas dat het moeilijker wordt om er als particulier aan te komen. Dat is nu aan de politiek.

Potje van 1,55 euro

Volledig scherm
Ximena met haar hond. De Udense pleegde drie weken geleden zelfmoord. Ze gebruikte een poeder dat wordt 'gepromoot' door de Coöperatie Laatste Wil. © Privéfoto

De dochter van Knol gebruikte drie weken geleden, zonder dat haar ouders het wisten, een poeder dat wordt 'gepromoot' door Coöperatie Laatste Wil. Zij gebruikte het om zelfmoord te plegen op haar negentiende. ,,Het potje kostte haar 1,55 euro. Kun je nagaan wat een mensenleven waard is bij die club", zegt Knol. 

Ze slikte het in en mailde haar psycholoog: 'Ik heb een middel ingenomen dat pijnloos is. Zie het niet meer zitten. Sorry dat je me niet hebt kunnen helpen.' 

Quote

Het potje kostte haar 1,55 euro. Kun je nagaan wat een mensenle­ven waard is bij die club.

Randy Knol

Als een geladen pistool

Knol verwijt de politiek dat zijn dochter zo makkelijk aan het poeder kon komen, terwijl het in september al in de publiciteit kwam als levensgevaarlijk middel.  ,,Het was een geladen pistool, dat pas is opgemerkt toen het werd afgevuurd." 

 ,,De minister had toen direct een streng verbod moeten afkondigen op dit middel dat zo gevaarlijk is en zo gemakkelijk te misbruiken. Dan had ik nu nog een dochter gehad van wie ik, ondanks de problemen, had kunnen genieten. Nu is ze een boegbeeld tegen het middel.''

Levenseindeterroristen

Knol noemde de coöperatie levenseindeterroristen. De coöperatie geeft informatie over een kleur-, geur-, en smaakloos poeder, waarmee iemand zelfmoord kan plegen. Randy: ,,Ze zoeken niet uit of iemand nog te behandelen is. Stellen zich heel radicaal op. Dit is iets dat gestopt moet worden.''

Ximena's ouders doen een oproep aan de politiek en de verkopers van het middel: maak de verkoop aan particulieren écht onmogelijk. Om hun woorden kracht bij te zetten, dragen ze een gekleurde vlinder op hun kleding. Randy Knol roept mensen op om een kaart met een gekleurde vlinder naar de Tweede Kamer te sturen. ,,Om de politiek te laten inzien dat we het menen."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement