Volledig scherm
Foto ter illustratie

Zwaarste storm in bijna 30 jaar in Brabant: windkracht 9 in Volkel, voorlopig nog geen treinen

VOLKEL - De storm van donderdag was een van de zwaarste die ooit in Nederland is gemeten. In Volkel werd windkracht 9 gemeten. Daar werd ook een windstoot gemeten van 123 km/uur en in De Bilt een van 122 km/uur. Voor deze stations waren dit de zwaarste windstoten sinds 1990, toen de zwaarste storm ooit gemeten door het land raasde.

De storm bereikte zijn hoogtepunt bij Hoek van Holland. Daar werd een uurgemiddelde van windkracht 11 gemeten, ofwel zeer zware storm. Vanaf windkracht 12 wordt gesproken van orkaankracht.

Wind laat ravage achter in Brabant: lees alles terug in ons liveblog

Code rood

In de kustplaats werden ook de zwaarste windstoten geregistreerd, met als hoogtepunt een rukwind van 143 kilometer per uur. De laatste keer dat er hardere windstoten werden gemeten aan zee was in 2013.

Er werd voor het gehele land code rood afgekondigd, vooral vanwege de harde rukwinden. Inmiddels is de wind afgezwakt en geldt in heel Nederland code geel.

Treinverkeer

Het is nog onduidelijk wanneer het treinverkeer weer op gang komt. Eerst moet spoorbeheerder ProRail de schade aan het spoor inventariseren en die verhelpen. Pas dan kunnen er weer treinen rijden. 

,,Dit zal in eerste instantie echt mondjesmaat zijn. Wij raden onze reizigers dus ook aan om in de tussentijd naar alternatief vervoer te kijken voor de avondspits'', aldus een woordvoerster van de NS.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement