Volledig scherm
De zwarte rat.

Zwarte rat bijna uitgeroeid in de Peel; extra voorlichting niet nodig

ODILIAPEEL - Nu blijkt dat de zwarte rat in Odiliapeel bijna is uitgeroeid en weinig last meer veroorzaakt, ziet de gemeente Uden af van een nieuwe voorlichtingsavond. „De huidige aanpak werkt”, meldt een woordvoerster van de gemeente. „Daarom is een extra informatiebijeenkomst in Odiliapeel niet nodig.”

In juni van dit jaar trok boerenorganisatie ZLTO aan de bel toen bleek dat de zwarte rat zich in groten getale in Odiliapeel had genesteld. Het beest kan levensgevaarlijke virussen verspreiden. Ook richt hij met z’n knaagwerk veel materiële schade aan. Na een inventarisatie van de gemeente bleek dat ruim driekwart van de boerenbedrijven in het oosten van Odiliapeel in meer of mindere mate last had van de zwarte rat.

Om de zwarterattenplaag te bestrijden, formeerde de gemeente een werkgroep (bestaande uit bewoners, gemeente, KAD en agrariërs) en hield een voorlichtingsavond over het knaagdier. De extra aandacht werkte, stelde Leo Rooijmans van de dorpsraad in september al tevreden vast. Toen had minder dan een derde nog last had van het knaagdier.

Nu hebben bedrijven er geen of weinig last meer van, aldus een woordvoerster van Uden.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brabantse ziekenhuizen verbeteren registratie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk
    PREMIUM

    Brabantse ziekenhui­zen verbeteren registra­tie ghb-patiënten: omvang gebruik drug is nu nog giswerk

    DEN BOSCH - Ghb: net zo verslavend als heroïne, spotgoedkoop in vergelijking met andere drugs, almaar meer gebruikers die met een overdosis op de spoedeisendehulp van een ziekenhuis belanden én de mate van vergiftiging is substantieel hoger dan bij andere drugs. Allemaal redenen om precies in beeld te hebben hoe omvangrijk het gebruik van deze ‘vloeibare xtc’ is. Maar dat hebben veel ziekenhuizen niet.