Volledig scherm
De meeste overtredingen hadden te maken met brandveiligheid. In sommige gevallen was de brandblusser niet goed gekeurd. © anp

Zwartwerken, onveilige blusapparatuur en illegaal gokken: tientallen overtredingen bij grote horeca-controle

UDEN - Bij een grote horecacontrole in de acht gemeenten van het politiegebied Maas en Leijgraaf zijn afgelopen weekend tientallen overtredingen geconstateerd. De gemeenten en politie controleerden vrijdagavond- en nacht 19 zaken, waar in totaal 48 dingen niet in orde waren. 

De meeste fouten hadden te maken met brandveiligheid. Zaken hadden bijvoorbeeld geen goedgekeurde blusapparatuur, of de scheiding tussen het horecagedeelte en het woongedeelte was niet brandveilig. In sommige gevallen was de nooduitgang geblokkeerd. Bij de 19 zaken werden in totaal 22 brandonveilige situaties geconstateerd. 

Ook werd de drank- en horecawet niet overal goed nageleefd. In een horecazaak moet bijvoorbeeld altijd een leidinggevende aanwezig zijn en moet de vergunning altijd getoond kunnen worden. Dat was bij acht zaken niet goed geregeld. Ook stonden er soms foute gegevens op de vergunning. 

Uitkeringsgerechtigden

Drie horeca-eigenaren kregen direct een boete, omdat medewerkers in hun zaak zwart werkten. In twee gevallen ging het om uitkeringsgerechtigden, die illegaal een zakcentje probeerden bij te verdienen. 

In één gelegenheid stonden vier gokzuilen, terwijl daar geen vergunning voor was. Verder waren er fouten met bouwvergunningen, urenregistratie, minimumloon en het naleven van het rookverbod. Ook werd één horecapand illegaal bewoond en stond er op het terrein van een zaak een illegaal bouwwerk. 

De controles vonden plaats in Boekel, Landerd, Uden, Sint Antonis, Boxmeer, Mill en en Sint Hubert, Grave en Cuijk. De acht gemeenten hielden zulke controles zelf ook weleens, maar het was voor het eerst dat ze dit samen deden. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.