Volledig scherm
Onderzoek in de woning aan de Fazantendonk. © Lieke Mulder/BD

10 jaar cel en tbs voor jongen die oma, moeder en zusje doodde in Veghel

* UPDATE 14.27 uur * DEN BOSCH - De 18-jarige Veghelse jongen die vorig jaar zijn moeder, zijn oma en zijn zusje om het leven bracht, is woensdag in de rechtbank van Den Bosch veroordeeld tot 10 jaar celstraf en tbs. De jongen is sterk verminderd toerekeningsvatbaar en wilde zelfmoord plegen maar was bang dat zijn familie dit zou verhinderen.

Justitie eiste veertien dagen geleden tien jaar gevangenis en tbs tegen de jongen. De jongen was nog minderjarig toen hij eind augustus van het vorig jaar tot zijn daden kwam. Om die reden werd de strafzaak ook achter gesloten deuren behandeld. De verdachte sloeg zijn moeder en oma dood met halters en wurgde zijn zusje.

Verminderd toerekeningsvatbaar
In de woning aan de Fazantendonk werden op 1 september de levenloze lichamen gevonden van moeder Neriman Soysal (50), dochter Adilenur Soysal (10) en oma Hatun Soysal (67). Nog diezelfde dag werd de zoon des huizes gearresteerd. Volgens justitie is de jongen 'sterk verminderd toerekeningsvatbaar'.

De rechtbank over het vonnis: „De drie slachtoffers waren geheel machteloos tegen dit explosieve geweld.” De rechtbank noemde het verder afschrikwekkend en gruwelijk. Ze vond drie keer moord bewezen. De advocaat van de jongen zegt in hoger beroep te gaan en vindt de gevangenisstraf te hoog.

De jongen zou psychisch in de knoop zijn geraakt nadat in 2012 zijn vader kwam te overlijden. Justitie wilde de jongen laten berechten volgens het volwassenen-strafrecht, woensdag gaf de rechter daar gehoord aan. Anders zou de straf maximaal 2 jaar zijn geweest. „Ik had, gelet op verschillende rapporten, niet verwacht dat de rechtbank een volwassenenstraf op zou leggen aan mijn cliënt", zegt de advocaat.

Meierijstad