Volledig scherm
Onderzoek in de woning aan de Fazantendonk. © Lieke Mulder/BD

'17-jarige verdachte in familiedrama Veghel is verminderd toerekeningsvatbaar'

DEN BOSCH/VEGHEL– De destijds 17-jarige jongen uit Veghel die ervan wordt verdacht dat hij 1 september zijn moeder, oma en zusje om het leven heeft gebracht, is volgens deskundigen sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Zijn advocate meent dat hij zelfs volledig ontoerekeningsvatbaar zou kunnen worden verklaard.

Op haar verzoek worden de psychiater en de psycholoog die de jongen hebben onderzocht, als getuigen-deskundige op zitting gehoord. Dat gaat gebeuren op 6 juli, wanneer de zaak inhoudelijk achter gesloten deuren wordt behandeld.

Woensdag was er in de rechtbank in Den Bosch een tussentijdse zitting, ook achter gesloten deuren. Dat komt omdat de verdachte minderjarig was toen de misdrijven werden gepleegd.

Toerekeningsvatbaar?
De discussie zal volgens Laeyendecker tijdens het proces niet zozeer gaan over de vraag óf de jongen zijn familie om het leven heeft gebracht. „Een bewezenverklaring zit er wel in”, zegt ze. De zaak zal zich toespitsen op de vraag of hij er toerekeningsvatbaar voor is, verwacht de advocate. „Kan hij verantwoordelijk worden gehouden voor wat hij heeft gedaan en wat voor straf of maatregel moet hij krijgen?” Over het motief van de jongen wil de Laeyendecker niets kwijt.

Meierijstad