Volledig scherm
© Thinkstock

Aardbeiendichtheid in Veghel op één na hoogst (grafiek)

VEGHEL - Na Breda zijn Veghel en Etten-Leur de gemeenten waar relatief veel aardbeien verbouwd worden. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag publiceerde.

Het bureau vergelijkt het aantal hectaren waarop aardbeien worden verbouwd met het totale oppervlak aan landbouwgrond. In Breda wordt op 6,24 procent van die grond aardbeien verbouwd. In Veghel is dat 5,16 procent en in Etten-Leur 5,15 procent. Ondanks dat de West-Brabantse gemeente Zundert op een zevende plek eindigt, ligt daar wel het grootste aardbeienareaal, met meer dan 200 hectare grond.

Aardbeien in de koude grond en kassen
Opvallend is dat er meer grond beschikbaar is gekomen voor de aardbeien. Het aantal hectaren waar aardbeien op de koude grond geteeld worden, groeide van 1.750 in het jaar 2000 naar 2.770 vorig jaar. De grond voor glazen kassen tunnels verdubbelde bijna. Van 160 hectare naar 340.

De aardbeientelers hebben gemiddeld genomen een groter bedrijf. Want hoewel er dus meer grond voor de teelt beschikbaar is, is het aantal telers fors gedaald. Nog maar 460 telers planten in de open grond (15 jaar geleden nog 1.000) en 250 telers kiezen voor kassen of tunnels (460 in het jaar 2000).

Meierijstad