Maria Bongaerts-van Schijndel, wiens naam op het persoonsbewijs staat, bestaat echt.
Volledig scherm
Maria Bongaerts-van Schijndel, wiens naam op het persoonsbewijs staat, bestaat echt. © Aida Jaber

'Betty overleefde oorlog met persoonsbewijs van Veghelse Maria van Schijndel'

VEGHEL - Betty van Zwanenbergh (1923-2001), dochter van Judith en David van Zwanenbergh uit Uden, heeft de oorlog naar alle waarschijnlijkheid overleefd dankzij het persoonsbewijs van Maria van Schijndel (1922) uit Veghel. Daar is Betty's zoon Hans Stronkhorst van overtuigd. De nazaten van Betty van Zwanenbergh, die in Uden opgroeide, hebben tot op heden in de veronderstelling geleefd dat op de identiteitskaart van hun moeder een verzonnen naam stond.

De publicatie 'Joden zijn nog niet vergeten' in het Brabants Dagblad van 26 januari 2015 wekte de belangstelling van Maria Bongaerts-van Schijndel. "Mijn vader was veehandelaar en een collega van David van Zwanenbergh. Ik weet dat hij mijn persoonsbewijs aan hem heeft gegeven voor zijn dochter Betty. Maar ik heb nooit geweten of ze de oorlog overleefd heeft."

De Joodse David (1895) en Judith (1894) van Zwanenbergh woonden met dochter Betty aan de Sint Jansstraat A 160 in Uden toen de oorlog in 1940 uitbrak. Langer in Uden blijven was geen optie, vanwege de dreiging van deportatie. David zocht voor zijn gezin naar mogelijkheden om in veiligheid te komen. "Mijn opa en oma doken onder in een pension in Ugchelen, waar ze door de pensionhoudster werden verraden. Ze werden op straftransport naar Westerbork gezet en overleden in Sobibor", vertelt Hans Stronkhorst. Betty, hun dochter, verbleef op verschillende onderduikadressen en overleefde de oorlog met geblondeerd haar en ze werd uit veiligheid protestants.

In het Brabants Dagblad van zaterdag 7 febuari 2015 een verhaal over de connectie tussen familie Van Zwanenbergh en Maria Bongaerts-van Schijndel.

Het persoonsbewijs dat Betty van Zwanenbergh gebruikte.
Volledig scherm
Het persoonsbewijs dat Betty van Zwanenbergh gebruikte.