Volledig scherm
© Bert Jansen

Bieroorlog tussen Jumbo en Heineken

* UPDATE 9.20 uur * VEGHEL – Er woedt een bieroorlog tussen brouwer Heineken en de Veghelse supermarktketen Jumbo. De brouwer levert veel minder dan de supermarkt bestelt. Jumbo overweegt juridische stappen.

Voor Jumbo komt het conflict op een vervelend moment, aangezien de supermarktketen juist nu stunt met een tweede krat Heineken voor de helft van de prijs. Het Veghelse bedrijf heeft nu in enkele landelijke dagbladen zijn excuses aangeboden voor het niet kunnen leveren van het bier.

In de paginagrote advertentie onder de kop 'Wij willen u graag helderheid geven' bereidt Jumbo zijn klanten er vast op voor dat ze de groene kratten de komende tijd vaker moeten missen. Heineken beweert dat het niet voldoende kan brouwen om aan de vraag van Jumbo te voldoen.

Boycot

Jumbo vermoedt dat dat niet de werkelijke reden is. Heineken zou ontevreden zijn, aldus de supermarktgigant. ,,Wij vermoeden dat Heineken vindt dat wij de kratten over een lange periode te goedkoop aanbieden", zegt een woordvoerster. Uit onvrede zou Heineken de supermarkt nu treffen met een gedeeltelijke boycot. Die zint Jumbo niet.

Als alternatief zijn er de dozen met 24 flesjes zonder statiegeld, maar dat vindt Jumbo toch wat onhandig. Daarom bereidt het concern vast juridische stappen voor tegen de brouwer. ,,Maar we willen er het liefst met praten uitkomen."

Van geen kwaad bewust

Heineken is zich van geen kwaad bewust. De brouwer benadrukt dat er te weinig brouwcapaciteit is. ,,We leveren wel degelijk kratten Heineken en andere merken uit ons assortiment aan Jumbo", laat een woordvoerder weten. Van een boycot is dus volgens Heineken geen sprake.

Kinnesinne omdat het bier te goedkoop wordt verkocht, is er ook niet, bezweert de brouwer. Jumbo moet helemaal zelf weten wat het vraagt voor een kratje. Verder wil Heineken niet ingaan op de situatie. ,,De gesprekken zijn nog gaande, daarom doen we verder geen uitspraken over de ontstane situatie."

Meierijstad