Volledig scherm
© Franka Willems

Blauw Geel’38 Veghel maakt een stap naar een gezonde sportkantine

VEGHEL - Bij Sportvereniging Blauw Geel ’38 in Veghel is het flink druk zaterdagmorgen vanwege het Taartentoernooi voor de voetballende jeugd. Toch weten Manuela Kuijpers en Lisbeth van Lankveld zich los te rukken uit de sportkantine voor de uitreiking van het ‘Aanmoedigingscertificaat van de Gezonde Sportkantine’ .

Op een rustige plek in het chaotische geheel krijgen de dames die samen de Blauw Geel’38-sportkantine leiden, het certificaat uitgereikt door Roland Rijshouwer, adviseur Gezonde Sportkantine, een onderdeel van Jongeren op Gezond Gewicht Veghel (Jogg). Ze krijgen het certificaat zelfs als een van de eerste sportverenigingen uit de regio. “Ik denk dat we het gezondheidscertificaat krijgen omdat we in onze kantine vooruitstrevend zijn in wat we aanbieden. We hebben nu een broodje gezond, een bagel en fruit. De frikandel en kroket gaan er niet uit, maar we willen de klant wel een gezond alternatief aanbieden. Het is aan de klant om er iets mee te doen”, stelt Manuele Kuijpers. Uit handen van Berbel van Bree van Jogg krijgen de dames nog een cheque van 100 euro, als bijdrage voor een smoothie maker.

Sponsoren en leveranciers helpen mee aan dit project. Zo draagt Rabobank Uden-Veghel bij aan het fruit op de zaterdagen en draaide Blauw Geel’38 mee in een gezonde kantine pilot van Coca-Cola. De Sligro inspireerden Kuijpers en Van Lankveld tot het maken van smoothies.

Bij de voetbalkantine is begin 2016 een nulmeting gedaan. Daarbij is gekeken naar het aanbod. Aan het eind van 2016 wordt gekeken wat er is veranderd, wat is toegevoegd en wat is weggelaten. Dan kan het niveau brons worden bemachtigd. Er zijn 3 niveaus mogelijk.

Voor elk niveau geldt:

• Minstens één gezondere optie in elke productgroep

• Betere producten krijgen een prominente plek in de presentatie

• Stimuleer het drinken van water

• Als er wordt gefrituurd, dan wel in vloeibaar vet (en zet de frituurpan later op de dag aan)

• De visie op de gezondere kantine ligt vast in het beleid

Meierijstad