Volledig scherm
De laatste carnavalsoptocht van de Bloemenwijk met Raad van elfen en een sfeervolle act. © Franka Willems

Bloemenwijk Veghel haalt herinneringen op aan 24 jaar bouwen

VEGHEL - Tot in de kleine uurtjes kwam zaterdagavond een groep van zo’n 60 man in de Bloemfontein bij elkaar voor een reünie van carnavalswagenbouwers Bloemenwijk, de naaigroep en andere betrokkenen. Naast herinneringen ophalen werd ademloos gekeken naar filmpjes die de hele avond draaiden en steeds weer andere mensen trok.

In 2016 werd na 24 jaar namelijk besloten als Bloemenwijk te stoppen met het bouwen van een carnavalswagen. Door vergrijzing en gebrek aan aanwas vanuit de jeugd.

De emotie loopt hoog op als er gesprekken volgen bij de wand met krantenartikelen en foto’s. In 1999 een grote groep in de sneeuw. De teleurstelling in 1994 met wéér een 7e plaats. Hoge emotie dat in 1997 door de varkenspest geen wagen mee kon, die een jaar later mooi de 1e prijs wist binnen te halen. De motivatie om veel vrije tijd te steken in het lassen, plakken, verven, naaien en regelen is onvoldoende in de wijk, maar in 1992 bouwden enthousiastelingen in een nishut op Den Dubbelen een wagen en wisten 140 mensen mee te krijgen in de optocht.

Kantine
Jong gepensioneerden waren er het jaar daarop overdag actief, met een oude caravan als kantine, ’s avonds aangevuld met jongere mensen. Het 3e jaar moesten ze op zoek en vonden ze een andere bouwloods bij Victoria Mengvoeders. Zelfs met gratis stroom, een eigen ingang en waar het hele jaar in gewerkt kon worden, maar ook hoe koud het er was, wordt herinnerd. Na de overname van Franssen/Gerritsen wist Jan-Willem van Heeswijk te regelen dat ze gewoon konden blijven zitten. Van Heeswijk was er zaterdagavond om mee herinneringen op te halen.

Vanaf 1994 zijn 19 wagens gebouwd die een aantal eerste prijzen en publieksprijzen wisten binnen te halen. Zo ook in Erp en Eerde en dat werden financiële meevallers. De laatste jaren ook in Zijtaart. De Promillikantjes liet de carnavalsgroep Bloemenwijk weten dat hun succes mede aan de Bloemenwijkers te danken was. In hun laatste optocht van februari 2016 kreeg de Bloemenwijk van De Kuussegatters een oeuvreprijs, een enorme beker die natuurlijk op een prominente plek staat in het wijkgebouw.

Volledig scherm
Bij de fotowand werden mooie herinneringen opgehaald. © Franka Willems
  1. Het Veghel van Mies Jonkers

    Het Veghel van Mies Jonkers

    VEGHEL - Noem hem gerust Mister Sinterklaasintocht, want dat geeft precies weer wat Mies Jonkers (83) is. Afgelopen weekend was hij voor de 48ste keer present, waarvan 22 edities als voorzitter van het Veghelse Sinterklaascomité. Mies werd in Zijtaart geboren, maar hij verhuisde in 1960 naar de Stationsstraat en begon er zijn schildersbedrijf. Hij werd vader, grootvader en overgrootvader. Toch kroop hij nimmer in de rol van Sint of Piet. Mies geniet meer op de achtergrond, van het kinderplezier tijdens de intocht. En hij is trots op die grote groep betrokken vrijwilligers die er altijd weer staat, weer of geen weer.

Meierijstad