Volledig scherm
Geïnteresseerden rondom archeologe Juliëtte de Winter. © Wilma Gosselink

Bodemschatten in Veghels Buiten tijdens archeologiedagen

VEGHEL - Vele bezoekers togen zondag, op de laatste dag van de Nationale Archeologiedagen, naar de archeologische werkputten in Veghels Buiten. In het kader van toekomstige woningbouw in deze uitbreidingswijk heeft de gemeente Veghel het bureau Baac opdracht gegeven de bodemschatten in kaart te brengen.

Daarvoor moest worden afgegraven en ontstonden de putten. Samen met de heemkundekringen Erthepe en Vehchele werd het stukje grond op de hoek Langsteeg en het Ham tevens ingericht om publiek te ontvangen.

Een aansprekende expositie over archeologie, boerderijen in de Middeleeuwen en wat je allemaal in de grond kunt vinden, de kleine witte tent kon de stroom bezoekers maar amper aan. Marius Strijbosch beantwoordt vragen en onderzoekt vondsten die binnen worden gebracht. “Vooral de jeugd geniet enorm als ze met de detector over de bodem mogen gaan. En als ze dan ook nog iets vinden, kan ik ze er meestal wel wat over vertellen.” En er komt van alles langs: van granaatscherven tot ijzerklompjes, van knopen en muntjes tot onderdelen van schenkkannen en ijzeren potjes.

Bij een grote werkput geeft archeoloog Juliëtte de Winter uitleg bij de sporen van het gebint van een Middeleeuwse hoeve of schuur. “Hier hebben palen in de grond gezeten en je kunt aan het patroon zien dat het een bouwsel moet zijn geweest. Twee hebben we er al blootgelegd, een derde gaat waarschijnlijk ook nog komen.” Over een paar dagen is er in Veghels Buiten niets meer te zien van de opgravingen, maar volgend jaar komt er zeker een vervolg, aldus Heemkundekring Erthepe.

Meierijstad