Volledig scherm
Martijn van Dam temidden van 400 melkveehouders in Veghel. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Brabantse melkveehouders krijgen geen zekerheid in Veghel

VEGHEL - Staatssecretaris Martijn van Dam deed geen enkele belofte woensdagavond tijdens een ontmoeting met 400 Zuid-Nederlandse boeren in Veghel. Behalve dat hij 'keihard zijn best' voor hen ging doen.

,,Als je van melkveehouders een bijna niet te brengen offer vraagt, moet je hen daarvoor in de plaats ook zekerheden terug geven", probeerde ZLTO-voorzitter Hans Huijbers nog. Maar de staatssecretaris kon niets beloven.

Minder mest, minder koeien
De melkveehouders zitten in de knel. Onder druk van 'Brussel' moet Nederland ervoor zorgen dat de sector al in 2017 veel minder mest produceert. Dat doel kan niet bereikt worden zonder tienduizenden koeien weg te doen. Alle boeren moeten hieraan meehelpen, legde Van Dam nog eens uit in Veghel. Hij vroeg de melkveehouders om 'solidariteit te tonen'.

Volgende week wil de landbouworganisatie LTO bekendmaken welke maatregelen de sector zelf kan namen. In Veghel werd nog eens duidelijk wat de melkveehouders van de regering vragen: meer financiële hulp en goede regelingen voor bedrijven die stoppen. De agrarische ondernemers vinden vooral dat duidelijkheid te lang uitblijft.

Meierijstad