Volledig scherm
De ravage daags na de brand in Zijtaart. Duidelijk zichtbaar zijn de konijnenhokken. © Kees Backx/BD

Brand bespoedigt einde van konijnenbedrijf in Zijtaart

ZIJTAART - Het konijnenbedrijf van Franco van den Heuvel uit Zijtaart, dat donderdagochtend in de as werd gelegd, stond al geruime tijd te koop. Van den Heuvel wilde toch al stoppen, zegt hij.

Volgens hem zaten er geen duizenden maar honderd konijnen in de afgebrande schuur. ,,Ik zat in de zomerstop", vertelt Van den Heuvel.

Dat is de periode van april tot augustus waarin er weinig vraag is naar konijnenvlees. Dan wordt er nauwelijks gefokt. De topmaanden liggen tussen oktober, maart en april. Dan levert een kilo konijnenvlees 2,10 tot 2,30 euro op, tegen 1,30 euro nu.

Konijnenvlees
Volgens Sjef Lavrijsen, voorzitter van de vakgroep konijnenhouderij van de ZLTO wordt in Nederland 600 gram konijnenvlees per hoofd van de bevolking gegeten. ,,Dat is meer dan wij met vijftig tot zeventig professionele fokkers kunnen produceren. Opmerkelijk is dat vrijwel alle Nederlandse konijnen in België worden geslacht en geconsumeerd. Wij kopen met name goedkoop konijnenvlees uit China en Hongarije", zegt Lavrijsen die zelf in Reusel een grote konijnenfokkerij heeft.

Volledig scherm
De ravage daags na de brand in Zijtaart. Duidelijk zichtbaar zijn de konijnenhokken. © Kees Backx/BD

Meierijstad