Volledig scherm
De drie burgemeesters onthulden gezamenlijk het informatiebord. © Bernie Raaijmakers

Burgemeesters onthullen informatiebord gemeentegrenzen Eerde

EERDE - Ondanks de kou was half Eerde zondag uitgelopen om op het kerkplein getuige te zijn van de onthulling van een nieuw informatiebord over de geschiedenis van het dorp.

Alle drie de burgemeesters van de gemeenten die straks Meierijstad vormen, waren vanuit verschillende plekken in het dorp vertrokken om op het Kerkplein samen te komen en het bord te onthullen.

Op het nieuwe informatiebord is te zien hoe in het verleden de gemeentegrenzen in Eerde liepen. Tegelijkertijd zijn deze grenzen ook met rode, blauwe en oranje stippellijnen op het asfalt aangebracht. Binnenkort zal het straatbeeld van Eerde nog worden verfraaid met vijf attentietegels waarop de historie van het dorp te zien is.

Herindeling
Het evenement met als naam ‘Grenzeloos Eerde’ was door de werkgroep Eerdelogie bedacht om de gemeentelijke herindeling van vijftig jaar geleden te herdenken. In 1966 stond Sint-Oedenrode namelijk een stuk grond af aan Veghel waardoor het dorp niet langer met drie, maar nog maar met twee gemeenten te maken had. ,,Het feit dat in het dorp in het verleden drie gemeenten bij elkaar kwamen, zorgde voor een turbulente geschiedenis waarbij het zo maar kon gebeuren dat de ene helft van de straat bij Veghel hoorde en de andere kant van de straat Roois grondgebied was”, vertelde archivaris Martien van Asseldonk tijdens zijn speech.

,,Op zich niet zo’n probleem maar als er in de ene gemeente meer belasting moest worden betaald dan in de andere, dan kun je je voorstellen dat de mensen soms gewoon hun huis afbraken om het aan de andere kant van de weg, in de andere gemeente weer op te bouwen.”

Volledig scherm
De drie burgemeesters onthulden gezamenlijk het informatiebord. © Bernie Raaijmakers

Meierijstad