Volledig scherm

CBS rekent Veghel 100.000 varkens te veel toe

VEGHEL - Afgaand op recente CBS-cijfers lijkt het knor hier, knor daar in Veghel. Maar in werkelijkheid zitten er 100.000 varkens minder in Veghelse stallen dan de 304.678 die het Centraal Bureau voor de Statistiek noteert.

Dit zegt Eric van Zutphen, varkenshouder op de Daltonhoeve in Zijtaart, en cijfers van de gemeente ondersteunen zijn betoog. Een verhaal dat volgens Van Zutphen nodig is: "Want anders ontstaat er verkeerde beeldvorming en mogen we hier straks als varkenshouders helemaal niks meer."

Volgens de gemeente mogen er op basis van de verleende vergunningen hooguit 224.000 varkens in Veghel zijn. Maar er blijven altijd vergunningen ongebruikt en op basis van eerdere tellingen schat Veghel het werkelijke aantal dieren op 180.000 tot 185.000.

Kantooradres
Dat het CBS veel hoger zit, komt door de hedendaagse praktijk waarin veel varkenshouders op meer adressen stallen hebben. Het CBS koppelt zijn cijfers aan het kantooradres van boeren en achter zo'n adres kunnen ook stallen elders in het land schuilen.

Kennelijk houden in Veghel dus relatief grote varkenshouders kantoor en dát komt dan weer overeen met een lijstje dat het CBS deze dinsdag verspreidt: met gemiddeld 5078 varkens per boer staat Veghel landelijk gezien op een tiende plek.