Volledig scherm
De eerste fase van Collegepark Zwijsen in Veghel heeft al bewoners. 'Nul op de meter' komt daar goed van de grond. © Domien van der Meijden

Collegepark Zwijsen mag tóch zonnecollectoren bouwen op de gevel

VEGHEL - Projectontwikkelaar Gerald Kristen, die de oude Zwijsenschool in Veghel verbouwt tot 116 appartementen, mag tóch nog zonnecollectoren plaatsen aan de buitengevel van de school bij de Hertog Janstraat en Burgemeester de Kuijperlaan. Dat maakte wethouder Eric van den Bogaard van Meierijstad deze week bekend.

Het college van Meierijstad legt hiermee een negatief welstandsadvies, een negatief advies van de monumentencommissie en zelfs een negatief advies van een derde adviesbureau naast zich neer. ,,De bouwplannen voor het Collegepark Zwijsen zijn in een ver gevorderd stadium. Daarbij is sprake van een uitgebreid pakket van duurzaamheidsmaatregelen, zoals de bouw van luifels met zonnecellen en zonnecollectoren op de gevel. Aangezien wij als gemeente geen kaders hebben voor duurzaamheid in relatie tot erfgoed, willen we bij wijze van uitzondering vergunning verlenen om aan de gevel in het zicht ook collectoren te bouwen. Maar wel met behoud van gevoelens", aldus Van den Bogaard.

Bakstenen 

Met die gevoelens doelt de wethouder op het feit wat ook de welstandscommissie al heeft bloot gelegd. Namelijk dat aanbrengen van die collectoren op de gevel het bouwtype van de school verstoren, zoals ze in 1954 is bedoeld volgens het ontwerp van de Delftse School. De collectoren zouden te veel het bakstenen uiterlijk en de ornamenten van de gevel bedekken. 

Meierijstad wil op korte termijn nieuwe kaders opstellen. Zodat in het vervolg er wel regels zijn om te toetsen hoe duurzaamheid in relatie tot erfgoed kan worden toegepast, zonder steeds over individuele gevallen te spreken te komen zoals nu het geval is bij het Collegepark Zwijsen.

Klik op deze link voor een 3D-filmpje van het toekomstige Collegepark Zwijsen: 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Meierijstad