Volledig scherm
Tamara van Asseldonk. © Jeroen Appels/Van Assendelft

De schouders eronder om dorp mooi te maken

VEGHEL - Aan de hand van vragen schetst een al dan niet bekende Veghelaar zijn of haar beeld van het dorp. Deze week is dat Tamara van Asseldonk.

Hard werken is voor Tamara van Asseldonk (37) heel gewoon. Dat kreeg zij als enig kind al mee van haar Groningse vader, net als zijn nuchterheid. Vele uren is zij, net als echtgenoot Patric, in de weer in hun eigen restaurant Hertog Jan. Daarnaast is Tamara een echte kartrekker binnen een scala aan nevenactiviteiten.

De moeder van twee zonen vindt dat het diner een hoogtepunt van de dag mag zijn en doet er alles aan om haar gasten te laten genieten. Tijdens de komende decembermaand viert het horecapaar met al hun medewerkers hun 12,5-jarig jubileum: ,,En dan delen wij de hele maand cadeautjes uit aan onze bezoekers.”

Restaurant
,,Een goed restaurant herken ik vaak al aan de rundercarpaccio, mijn favoriete gerecht. Veghel doet het keigoed als voedingsstad en dat geldt ook voor de horeca. Soms ga ik gezellig lunchen bij de Koffieleut, maar uit eten doen wij vooral tijdens de vakantie.”

Winkel
,,Bookies! Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel. Echt een mooi initiatief en het is nog een fijne boekwinkel ook. Verder koop ik eigenlijk ook alles in Veghel. Niet alleen om dat dat kan, het is ook elkaar iets gunnen.”

Een compliment aan
,,De echte kartrekkers van Veghel. Zij die, ongeacht kritiek en commentaar, steeds de schouders eronder blijven zetten om van ons dorp iets moois te maken. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Jan-Hein Opheij, de centrummanager, maar ook Leo Rijkers en de mensen van Hartsave.”

Beste herinnering
,,Op 1 juni 2005 zijn Patric en ik getrouwd, precies een jaar na de opening van onze zaak. Vanaf het begin van de overname hebben de medewerkers ons enorm geholpen en was de start zo mooi, dat we besloten dat die datum ook onze huwelijksdatum moest worden.”

Vrije tijd
,,Heerlijk om mijn hoofd leeg te maken met paardrijden, hockey of zwemmen. Veel vrije tijd heb ik helaas niet, maar ik wil wel graag in conditie blijven.”

Mooiste plek
,,De brug in het Julianapark met links uitzicht op mijn huis en rechts de Aa delta. Het groene gebied is bijna mijn voortuin en er gebeuren zo veel leuke activiteiten. Dat geeft Veghel een absolute meerwaarde.”

Op de schop
,,Van mij mag de weekmarkt op donderdag een opfrisbeurt krijgen. Van beleving is daar geen sprake. Het is een cirkel van vrachtwagens waarbinnen de kramen staan. Als je er langs komt, nodigt niets je uit die markt op te lopen. Dat kan veel gezelliger.”

Eeuwig zonde
,,Dat ook de Blauwe Kei gaat verkassen. Ik vind dat een theater tussen de mensen moet staan, in het centrum van het dorp. Dan heb je dichtbij lekker veel keus om wat te gaan eten of na de voorstelling nog even na te borrelen.”

Meierijstad
,,In 1310 kreeg Veghel van Hertog Jan II het gewaarborgde gebruik van gemeentegronden. Binnenkort gaan we op in Meierijstad. Moeilijk om de gevolgen te overzien, maar ik hoop dat de kernen hun identiteit behouden.”

In één zin
,,Veghel is waar ik thuiskom.”

Meierijstad