Volledig scherm
Fotograaf: Van Assendelft Fotografie © Van Assendelft Fotografie

Deel gevel oude wasserij De Lelie in Veghel blijft behouden

VEGHEL - Een deel van de oude Wasscherij De Lelie aan de Lelielaan in Veghel blijft toch behouden. De oude gevel met geveltekst krijgt straks een plek op het parkeerterrein dat hier na de sloop wordt aangelegd.

Goed nieuws voor Veghelaren die strijden voor het behoud van industrieel erfgoed. Een deel van de gevel van de oude wasserij De Lelie, ook wel bekend als Rath & Co, blijft namelijk tóch behouden. Eigenaar Van Eerd Onroerend Goed BV was al begonnen met de sloop van het gebouw, maar heeft besloten een gedeelte van de gevel tijdelijk te verplaatsen en na sanering te herplaatsen. Het gaat om de gevel met de tekst: STOOMWASSCHERIJ DE LELIE. De muur krijgt een plek op de parkeerplaats die hier wordt aangelegd. 

Onder andere Gerard van Asperen van de monumentencommissie in Veghel gaf eerder aan het heel erg jammer te vinden dat het complex verloren gaat. Jumbo had toestemming van de gemeente en was al begonnen met slopen. Van Asperen: ,,Na de publicaties nam Frits van Eerd contact met ons op om mee te denken. Ik ben blij dat Jumbo open stond voor onze ideeën. De belangrijkste gevel, die met de tekst, wordt tot en met die tekst behouden. De muur wordt geconsolideerd, bijvoorbeeld met beton, en later teruggeplaatst. Het is mooi dat authentieke kenmerken zo op de plek zelf behouden blijven."

Binnenkort wordt het geveldeel verplaatst. Vervolgens zal nog wel even duren voordat de gevel wordt teruggeplaatst. De grond is ernstig vervuild en moet eerst gesaneerd worden. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.