Volledig scherm
Melkveehouder Marcel Verhoeven: ,,Dus wij zijn nu opeens fraudeurs, op basis van één niet aangekomen melding." © Van Assendelft

Echtpaar staat op fraudelijst minister: 'Schouten criminaliseert onschuldige boeren'

KELDONK - Onthutst zijn ze, Marcel en Henny Verhoeven. Door één administratieve hapering vinden ze zich terug op de fraudelijst van landbouwminister Carola Schouten. 

,,De frauderende koe in kwestie staat zich in een hoekje diep te schamen." Melkveehouder Marcel Verhoeven uit Keldonk kiest voor humor als medicijn tegen de woede en ergernis.

Tot zijn stomme verbazing hoorde hij donderdag dat zijn bedrijf 1 van de 2100 is die door landbouwminister Carola Schouten 'op slot is gezet', omdat er gerommeld zou zijn met de registratie van koeien, om zo onder het wettelijke fosfaatplafond te blijven. 

Één hapering

Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Waarom ze in Keldonk zo in hun wiek geschoten zijn:  ze zijn gepakt op één administratieve hapering. In september beviel een vaars, 25 maanden oud, van een dood kalf. Marcel Verhoeven gaf dat door aan de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO), net als drie andere mutaties. Juist het dood geboren kalf bleef ergens op de digitale snelweg hangen: de melding kwam niet aan.

Daardoor staat de koe nog in de boeken als (nogal oude) vaars in plaats van als melkkoe. Een vaars telt maar voor de helft mee qua fosfaatuitstoot. Wie melkkoeien als vaarzen administreert, kan illegaal meer melk produceren.

,,Dus wij zijn nu opeens fraudeurs, op basis van één niet aangekomen melding", concludeert Marcel onthutst. ,,We doen 1200 meldingen per jaar, moet je nagaan. Ze zijn gek geworden."

De Verhoevens voelen zich door minister Schouten gecriminaliseerd. Henny: ,,Ze heeft het over grootschalige fraude, zet bedrijven acuut op slot, terwijl in ons geval met één telefoontje alles opgelost zou kunnen zijn. Dat neem ik haar heel erg kwalijk. Heus, er zal door een aantal boeren gefraudeerd zijn. Maar dit vind ik een stap te ver gaan. Ik zou straks graag horen bij hoeveel van de 2100 bedrijven er echt sprake is van fraude."

De woordvoerster van Schouten stelt dat bedrijven die niets hebben misdaan, weer open kunnen als ze hun gelijk hebben aangetoond. Op het verwijt dat de minister onschuldige boeren criminaliseert, wil ze niet reageren. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement