Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Politie

Echtpaar uit Zijtaart verhuurt kelder aan wietkweker: werkstraf geëist

ZIJTAART - Een echtpaar uit Zijtaart hangt een werkstraf van ieder 180 uur boven het hoofd plus een ontnemingsvordering van bijna 35.000 euro. De politie trof na een anonieme melding in september 2015 een professionele hennepkwekerij aan in de kelder onder hun huis aan de Zondveldstraat in Zijtaart.

Ze hadden de kelder verhuurd aan een onbekende jongeman, verklaarden ze deze donderdag voor de rechtbank. Wat hij er precies in wilde doen wisten ze niet, ,,Maar wel dat het niet ging om de kweek van tomatenplantjes", zei de vrouw. 

Verbouwing

De hoogte van de huur was volgens haar niet precies afgesproken. Maar ze ging er samen met haar man vanuit dat het zo'n drie- tot vierhonderd euro per maand zou zijn. Dat geld konden ze goed gebruiken om de al 20 jaar durende verbouwing van het huis af te ronden. 

Op de dag dat er werd geoogst, viel de politie binnen. Die trof in de kelder vijfhonderd hennepplanten aan, alsmede 387 stekken. Tweehonderd planten waren geoogst. 

Berekening

Het Openbaar Ministerie ging aanvankelijk bij de berekening van het onterecht genoten voordeel uit van twee oogsten, ofschoon omwonenden hadden verklaard dat ze al jarenlang een henneplucht hadden geroken. 

Op grond daarvan zou het stel 103.000 euro moeten betalen. Uiteindelijk werd dat tijdens de zitting verlaagd naar bijna 35.000 euro. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.