Volledig scherm
Het Grote Populierenboek werd maandag overhandigd aan Commissaris van de Koning Wim van de Donk. © Archief Job Wittens

Eerste Grote Populierenboek voor Wim van de Donk en Johan van den Hout

DEN BOSCH De eerste exemplaren van 'Het Grote Populierenboek’ zijn maandag 6 november aangeboden aan Commissaris van de Koning Wim van de Donk en gedeputeerde natuur en milieu Johan van den Hout.

Het acht hoofdstukken tellende populierenboek, dat begint met een voorwoord van Van de Donk, bevat informatie over alle soorten populieren die voor de bosbouw en openbare groen belangrijk zijn. Alle aspecten van de populier komen aan bod, variërend van de dendrologie en ecologie tot de kunst en cultuur van de populier. De inhoudelijke hoofdstukken worden afgewisseld met een breed scala aan portretten: meer dan twintig populierenliefhebbers doen hun verhaal in Het Grote Populierenboek.

Het Grote Populierenboek verschijnt op een moment dat de productie en het aanplanten van populieren in Brabant is afgenomen. In hoogtijdagen, de jaren zestig en zeventig, werden ieder jaar honderdduizenden nieuwe populieren gekweekt en geplant. Populieren vormden jarenlang een belangrijke bron van inkomsten voor de houtindustrie. Inmiddels is het aantal gekweekte populieren afgenomen tot enkele tienduizenden. Een fractie van wat ooit werd geplant, al is er sinds enkele jaren een kleine opleving te bespeuren in de waardering van de populier. Er liggen nieuwe kansen in het verschiet voor de oude cultuurboom.

Populiereneconomie

Peppelhout vraagt aandacht om met nieuwe verdienmodellen naar de populier te kijken. Peppelhout biedt kwaliteitshout voor de bouw- en interieursector aan. ,,Het is zaak om weer naar de populier te gaan kijken als productieboom, want het bijzondere van populieren is dat ze vaak al na 30 jaar kaprijp zijn. Op die manier kan er zelfs toegewerkt worden naar een populiereneconomie, zodat het voor terreinbeheerders weer loont om populieren aan te planten. Het Grote Populierenboek hoopt een bijdrage te leveren aan deze wederopstanding", vertelt Job Wittens namens Peppelhout.

Het Grote Populierenboek kwam tot stand dankzij giften, bijdrages en medewerking van de Brabantse Populieren Vereniging, gemeente Meierijstad, Boomrooierij Weijtmans en de Marggraff Stichting. Het boek is samengesteld door Hein van Iersel, zelf een zoon van een bekende populierenkweker. Het Grote Populierenboek wordt uitgegeven door NWST NeWSTories en kost 19,95 euro.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement