Volledig scherm
Jeanne van Boekel (staand) en Lucré Cappetti zijn bij Three Sixty (Verspillingsfabriek) in Veghel kantoor gaan houden met hun Inpat Center. Fotograaf: Van Assendelft © Van Assendelft

Eerste kilometervreters wonen al in Veghel door toedoen Inpat Center

VEGHEL - Elf grote bedrijven in Meierijstad hebben Jeanne van Boekel en Lucré Cappetti in de arm genomen. Vanuit het kantoor Three Sixty bij de Verspillingsfabriek in Veghel werken ze onder de naam Inpat Center aan plannen om hoogopgeleide, kilometervretende forensen van deze elf bedrijven in Meierijstad naar Brabant te laten verhuizen. De eerste schapen zijn al over de dam.

Het lijkt een heel logisch verhaal waarom grote bedrijven in Meierijstad geld en moeite spenderen aan het behoud en werving van goed opgeleide mensen voor hun bedrijven. De Brabantse economie draait weer als een tierelier en goed opgeleide mensen zijn moeilijker vindbaar. Sterker nog, er dreigt nu al een tekort.

De Contactgroep Veghelse Ondernemers, Platform Ondernemend Meierijstad en de gemeente Meierijstad hebben daarom samen met de elf grote bedrijven ( Hutten Catering, FrieslandCampina, Vanderlande, Mars, Maison van den Boer, Koninklijke Ahrend, Van den Bosch, Bas Volvo, Bouwbedrijf van de Ven, Sligro en Jumbo) het Inpat Center in het leven geroepen. Voorheen heette dit project nog 'Gelukkig, wonen in Brabant.' De twee bezielende krachten achter het Inpat Center, Jeanne van Boekel en Lucré Cappetti, laten er intussen geen gras over groeien.

Jeanne van Boekel: ,,Uit de vraaggesprekken blijkt dat veel forensen die vaak meer dan een uur reizen enkele reis naar het werk, niet veel weten over de regio Meierijstad en Brabant. En Brabanders zijn vaak niet zo'n op de borstkloppers om hun eigen regio aan te prijzen en te promoten. Wij willen dat beeld bij de forensen veranderen, zodat ze zien wat Brabant te bieden heeft en wat het hun gezin en de partner kan bieden. Want er gebeurt erg veel in tal van boomende regio's zoals Eindhoven, Tilburg, Den Bosch en Meierijstad. We kunnen zelfs bemiddelen om werk te zoeken voor de partner. Dat kan het verhuizen vergemakkelijken. En we kijken naar wat de kinderen uit dat gezin nodig hebben aan sportclubs of andere zaken. Een totaalplaatje zeg maar voor de potentiële verhuizers bieden. Ze een warm Brabants bad aanbieden. Gastvrijheid, daar weten wij hier in Brabant raad mee. Dat kan helpen om ze over de streep te trekken en ze zo helemaal te behouden voor de bedrijven hier in de regio."

Thuis komen

Volgens Cappetti gaat de inzet ver. ,,Zo leggen we contacten met makelaars om snel te kunnen reageren in de oververhitte makrt van koopwoningen. We gaan op huisbezoek bij de forensen om te horen wat ze zouden willen als ze naar Brabant komen. Scholen, sportclubs, vrije tijd. Alle onderwerpen komen aan bod. We laten beeld en fotomateriaal zien. De landing in Brabant moet er een zijn die als thuis komen voelt. Dan kun je succesvol goede werknemers voor bedrijven hierheen halen en behouden voor de arbeidsmarkt. In twee gevallen is die match al helemaal gelukt. Zij wonen nu al in Brabant, lekker dicht bij het werk. Geen kilometervreters meer."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.