Volledig scherm
Het Máximakanaal © Domien van der Meijden/BD

Eerste mega containerschip aan kade Terminal Veghel

VEGHEL - Het eerste klasse IV containerschip heeft de kade van Inland Terminal Veghel aangedaan. Vandaag is het Maximakanaal bij Den Bosch opengegaan, waardoor Veghel voortaan bereikbaar is voor deze zeewaardige containterschepen. De familie Van Berkel, eigenaar van de terminal, vierde er een bescheiden feestje. Grondleggers Harrie en Henk van Berkel voeren mee op dit eerste gedenkwaardige tochtje over de Zuid-Willemsvaart.

Het schip 'paste net' onder de verhoogde A50-brug. Met aan boord 48 containers met allerlei waar, van meubels voor Goossens in Veghel, producten voor groothandel Sligro en ook een aantal lege containers die in Veghel gevuld gaan worden. "Deze schepen kunnen vier keer de capaciteit meenemen van de schepen die tot nu toe de terminal aandeden", zegt algemeen directeur Hein van Berkel.

De vaartijd van Veghel naar de haven van Rotterdam duurt nog maar elf uur. "Binnen een dag kan de lading dus in de zeehaven zijn. Een schip kan theoretisch gewoon doorvaren naar Engeland."

De verwachting is dat het Veghelse bedrijfsleven er wel bij zal varen. "Er kunnen nu grote hoeveelheden geladen worden en heel andersoortige producten", zegt wethouder Margriet Bräuner van de gemeente Veghel.

Volledig scherm
Henk en Harrie van Berkel, de grondleggers van de Van Berkel Groep dat eigenaar is van de terminal, gingen mee op de eerste vaart van het klasse IV-schip. © Kirsten Rietbergen
Volledig scherm
Het hoogbeladen schip paste net onder de onlangs verhoogde Ewellbrug door. © Kirsten Rietbergen/BD
Volledig scherm
Het eerste klasse IV schip met daarop 48 containers in drie lagen stapeld, doet Inland Terminal Veghel aan. © Kirsten Rietbergen/BD
Volledig scherm
De familie Van Berkel poseerde trots voor het schip. © Kirsten Rietbergen/BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement