Feestelijke opening gerestaureerde korenmolen De Hoop in Keldonk

KELDONK - Onder grote belangstelling werd zaterdagmiddag korenmolen De Hoop in Keldonk officieel geopend. Met de opening en officiële ingebruikstelling komt er een einde aan vele jaren van vrijwilligerswerk van dorpelingen. Zij werden aangestuurd door Jan van de Vossenberg. En wat is precies de hoop van Stichting korenmolen De Hoop?  Nieuw publiek naar Keldonk krijgen.

Het was een drukte van jewelste in en om de gerestaureerde molen. Onder de genodigden ook wethouder Eus Witlox en burgemeester Kees van Rooij. Talloze lovende woorden klonken voor de vrijwilligers, onder meer uitgesproken door stichtingsvoorzitter Van de Vossenberg en Nicole Bakker van De Hollandsche Molen. Tot de burgemeester het woord neemt en het programma, althans naar het gevoel van Van de Vossenberg, een tikkeltje door elkaar gooit. ,,Jij hebt al die vrijwilligers al bedankt, maar wie bedankt jou? Dat ga ik nu maar doen," sprak Van Rooij, getooid met ambtsketting, vervolgens. 

Aan de opsomming van een lange lijst van verdiensten voor de Keldonkse gemeenschap komt een einde als een doosje met koninklijke onderscheiding, tevoorschijn komt. Jan van de Vossenberg verliest voor een halfuurtje de regie, laat zich de versierselen die behoren bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau opspelden en neemt een warm applaus en vele felicitaties in ontvangst.

Een halfuur na de uitreiking en het aanschouwen van een indrukwekkende korte film over de restauratie, staan de gasten buiten in de zon. Burgemeester en wethouder, inclusief enkele vrijwilligers, zetten de 'molen op de wind' waarna ook de vang wordt gelicht en de wieken gaan draaien. Keldonkenaar Johan Coolen (95) komt met paard en een wagen vol graan aangereden; de zakken worden op de schouders genomen en in de molen gebracht, een klusje dat Coolen vroeger zelf ook vaak deed. Het trotse dorp keek toe en nam eerder al de woorden van de wethouder in ontvangst: ,,Dit is mooi, emotioneel en gedenkwaardig. Keldonk, dit is geweldig!"

Volledig scherm
Jan van de Vossenberg en Johan Coolen bij het afgeleverde graan. © W Gosselink
Volledig scherm
Burgemeester Kees van Rooij met gedecoreerde Jan van de Vossenberg. © W Gosselink
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement