Volledig scherm
FNV bondgenoten en Ton Heerts stonden bij de rechtbak met Nederlandse en buitenlandse chauffeurs © Marc Bolsius

FNV wil met rechtszaak Van den Bosch Erp principeuitspraak ontlokken

DEN BOSCH/ERP - Moet je Nederlands loon betalen als een buitenlandse werknemer in Nederland is aangenomen en vanuit Nederland werkt en opdrachten krijgt. Die vraag mag de rechtbank beantwoorden in de rechtszaak van FNV Bondgenoten tegen Van den Bosch Transporten uit Erp. De zaak diende vanochtend in Den Bosch. Zelfs FNV-voorzitter Ton Heerts was even naar de rechtbank gekomen om tien Oost-Europese chauffeurs die Nederlands recht eisen een hart onder de riem te steken.

Van den Bosch stelt dat de Hongaarse werknemers werken vanuit de Hongaarse vestiging Silo Tank. Maar omdat de salarisadministratie en ondersteunende diensten bij Van den Bosch gecentraliseerd zijn in Erp, is het moeilijk inzichtelijk te maken of de chauffeurs werken in loondienst zijn van Silo Tank of van Van den Bosch. Volgens Van den Bosch krijgen ze uitbetaald in Hongarije en is de Nederlandse cao niet van toepassing.

Er is vakbond FNV Bondgenoten veel aan gelegen om een antwoord te krijgen op de vraag. Volgens de vakbond wordt door Nederlandse transportbedrijven op grote schaal de Nederlandse cao ontdoken. Het Erpse Van den Bosch wordt door de bond als voorbeeld gebruikt. Een uitspraak zou moeten leiden tot betere Europese regelgeving.

De uitspraak is op 8 januari.

Meierijstad