Volledig scherm
Het Zwijsen College krijgt volgende week een berg gastleerlingen uit landen als Slovenië, Spanje, Portugal, Polen en Denemarken op bezoek. © Domien van der Meijden

Gastleerlingen Zwijsen bekijken Veghelse voedingsindustrie

VEGHEL Het Zwijsen College in Veghel heeft volgende week een bomvolle agenda. Met een kleine 300 leerlingen, een flink deel bestaat uit gastleerlingen vanuit Denemarken, Portugal, Spanje, Italië, Slovenië en Polen, worden talloze bedrijfsbezoeken afgelegd in de voedingsindustrie van Meierijstad, maar ook in de landbouw en bij duurzaamheidsprojecten.

Bezielende kracht achter het uitwisselingsproject dat het Zwijsen College dit schooljaar voor het eerst houdt is Jolanda van den Biggelaar (leerkracht Duits). ,,Vanaf september zijn onze Havo-3 leerlingen al in de gastlanden geweest. Nu draaien we het zaakje om en komen zeker 100 buitenlandse leerlingen hier in gastgezinnen. Ook leerkrachten komen mee. We leren onderling zoveel mooie dingen van elkaar. Over cultuur, eten, gewoonten, over de ruime gastvrijheid in landen waar ze wat minder te makken hebben dan hier, maar ook veel wetenswaardige kennisoverdracht."

Rioolzuivering 

Van den Biggelaar heeft als bedrijvencontactpersoon van het Zwijsen een berg contacten en die worden komende week ingezet. De leerlingen gaan onder meer naar de rioolzuivering in Dinther, naar veevoederbedrijf Fransen Gerrits, ze brengen een bezoek aan de Noordkade, aan de Verspillingsfabriek, Sligro, Jumbo, Vanderlande, een viskwekerij in Eindhoven en veeboeren.

,,Ze maken allemaal een klein verslag van hun uitstapjes en die worden centraal in het Zwijsen gepresenteerd. Want niet iedereen kan overal naar toe. Zo leren ze ook presenteren en van elkaar."